De ce nu se pot aplica ultimele măsuri fiscale adoptate de Guvern?

– Ultimele modificari fiscale adoptate de Guvern, in special cele in scopul reducerii evaziunii fiscale, vor avea un efect invers celui scontat de autoritati, incurajand frauda si actele de coruptie.

– O masura ce urmeaza platii TVA-ului din momentul achizitiei intracomunitare pentru produsele cu grad ridicat de risc este aplicarea taxarii inverse pe intreg lantul de comercializare a acestor produse, informează Avocatnet.ro.

Ce presupune această taxare inversă:

-achitarea TVA-ului in vama de catre companiile care fac achizitii intracomunitare
-livrarea in regim de taxare inversa /(fara colectare) catre clienti
-colectarea si plata TVA-ului de catre veriga finala din lant.

Gabriel Biris, partener la Biris Goran considera ca masurile simplificate elimina furtul TVA-ului „pe lanţ” la produse alimentare, insa vor pune producatorii in pozitia de a cere rambursarea TVA-ului.

Totodata, acesta este de parere că taxarea inversa ar putea fi o masura buna daca statul nu ar avea probleme cu coruptia si ar avea capacitate reala sa ramburseze TVA. „Este o masura care dezavantajeaza producatorii si avantajeaza retailerii”, spune Biris.

Infiintarea Registrului Operatorilor Intracomunitari, o idee proastă

Începand cu data de 1 iulie 2010, se infiinteaza si se organizeaza „Registrul operatorilor intracomunitari” care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare.

Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari trebuie sa se faca inainte de efectuarea oricareia dintre operatiunile intracomunitare.

Gabriel Biris crede ca Registrul Operatorilor Intracomunitari va creste costurile de administrare si poate genera blocaje economice, fara a afecta evazionistii.

Acest Registru ne scoate din UE, anuland codurile de TVA. Ce se urmareste? Printr-o reinregistrare, ii chemi pe toti la ghiseu, si vezi daca sunt evazionisti. Cum e posibil sa te gandesti sa scoti din VIES toate companiile si apoi sa fie reinregistrate? Nu puteau sa se gandeasca ca macar companiile mijlocii si mari nu trebuie sa se reinregistreze? Sau companiile care n-au avut niciodata probleme, de cand functioneaza. Orice masura luata trebuie sa nu intareasca coruptia. Registrul operatorilor intracomunitari ar putea sa intareasca coruptia”, a mai spus Biris.

Inregistrarea in practica dureaza cam 6 luni deci este foarte dificil. Este doar o inregistrare in plus care nu presupune identificarea adevaratilor evazionisti”, a spus Ramona Jurubita, partener KPMG Romania.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata