De ce s-a închis fabrica Bergenbier de la Blaj

24

Prima fabrică de bere construită în România după Revoluţie va fi închisă definitiv. Bergenbier SA a anunţat, zilele trecute, că va înceta activitatea la fabrica de bere din Blaj, o investiţie de 10 milioane de euro, ca urmare a scăderii cererii pe piaţa de profil. Rezultatul imediat este trimiterea în şomaj a 170 de angajaţi, scrie Adevărul.

Întreaga activitate de producţie bere şi malţ a fost mutată la fabrica din Ploieşti. „După prima jumătate a anului 2010, piaţa berii nu a dat semne de redresare, ci dimpotrivă, a continuat să scadă cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, după ce în 2009 scăzuse deja cu 14% faţă de 2008.

Compania şi-a anunţat intenţia de a păstra operaţională doar fabrica de la Ploieşti”, se afirmă într-un comunicat de presă al companiei Bergenbier SA.

Legalitatea închiderii, contestată

Liderul sindical al angajaţilor, Iulian Varga, s-a arătat bulversat de modul în care a acţionat conducerea societăţii. „Am primit o înştiinţare prin care eram anunţat de o hotărâre a Consiliului de Administraţie care a decis, «de principiu», demararea unui proiect de închidere a punctului de lucru.

Formularea «de principiu» nu există în Codul Muncii, motiv pentru care voi sesiza instituţiile abilitate ale statului. Trebuia să fiu prezent şi eu la şedinţa în care s-a luat această decizie. Din informaţiile mele, închiderea definitivă ar urma să fie aprobată la mijlocul lunii septembrie”, a spus Iulian Varga.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News