De ce sarbatorim pe 8 martie Ziua Femeii

Ziua Internationala a Femeilor a luat nastere in urma unui protest al muncitoarelor care au cerut reducerea zilei de munca, salarii mai mari si conditii mai bune de munca. Se intampla in 8 martie 1857. In unele tari, ziua de 8 martie si-a pierdut din semnificatia istorica si politica si este doar un prilej pentru ca oamenii sa-si exprime dragostea si aprecierea fata de femeile din vietile lor. Insa Organizatia Natiunilor Unite si ONG-urile feministe atrag atentia ca aceasta zi ar trebui sa aminteasca de greutatile sociale si economice cu care femeile din intreaga lume se confrunta zi de zi.

Aceasta zi este celebrata in multe tari din intreaga lume. Este o zi in care femeile sunt recunoscute pentru realizarile lor fara a tine cont de diferentele nationale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

Prima zi Nationala a Femeii a avut loc in Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat aceasta zi in amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textila din New York, in care femeile au protestat impotriva conditiilor de munca.

In anul 1910, Internationala Socialista reunita la Copenhaga a hotarat instituirea unei zile dedicate femeii, fara a stabili insa o data anume, data de 8 martie fiind aleasa abia in 1913

Ca urmare a initiativei de la Copenhaga, in 19 martie 1911, Ziua Internationala a Femeii a fost marcat pentru prima data in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. La manifestatiile organizate cu acel prilej, s-a cerut, in plus fata de dreptul de vot si de a ocupa o functie publica, dreptul femeilor la locul de munca, la formarea profesională si de a se pune capat discriminarii la locul de munca.

Cu prilejul Anului International al Femeii, in 1975, Organizatia Natiunilor Unite a sarbatorita pentru prima data Ziua Internationala a Femeii la 8 martie.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii si pentru ca fiecare femeie sa isi atinga adevaratul potential il constituie Declaratia de la Beijing si Platforma de actiune, o foaie de parcurs istoric, semnata de 189 de state, in cadrul Conferintei mondiale a ONU privind femeile, in 1995.

In 2014, a avut loc cea de-a 58-a sesiune a Comisiei privind Statutul Femeilor (CSW) — reuniune anuala la care sunt abordate problemele legate de egalitatea de gen si drepturilor femeilor — cu tema „Provocari si realizari in implementarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului pentru femei si fetele”. Cu acest prilej, entitatile ONU si ONG-urile acreditate din intreaga lume au prezentat un bilant al progresului si provocarilor care ramasesera in directia atingerii celor opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).

In Romania, la 3 martie 2016, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii si 19 noiembrie — Ziua barbatului.

Potrivit initiatorilor, actul normativ are drept scop eliminarea discriminarii dintre femei si barbati si cresterea gradului de constientizare privind concilierea vietii de familie cu viata profesionala.

Proiectul de lege a fost respins de Senat, dar adoptat de Camera Deputatilor, for decizional in cazul acestui act normativ.

8 MartieZiua femeii
Comentarii (0)
Adaugă comentariu