De ce vin aşa greu banii europeni în România

Românii care vor să acceseze finanţări nerambursabile de la Uniunea Europeană se lovesc de  probleme la tot pasul. De la structurile politizate ale organismelor de implementare cu proceduri birocratizate şi interpretabile până la variaţia cursului de schimb şi lipsa cofinanţării.

Mai trebuie şi o ştampilă pe timbru

Zecile de declaraţii, avize, studii, formulare şi cereri par să elimine orice speranţă ca proiectul să mai ajungă să fie implementat. Este suficient ca un act să nu fie obţinut la timp sau să aibă ştampila cu câţiva centimetri mai la dreapta pentru ca proiectul să nu mai aibă trecere.

„Se cer multe copii ale tuturor documentelor, toate semnate şi ştampilate pe fiecare pagină. Ca şi cum suntem vinovaţi şi trebuie să ne demonstrăm nevinovăţia”, spune Cristian Gherghiceanu, directorul Fundaţiei ADEPT.

Procedurile pe PNDR, schimbate de 11 ori

Dincolo de problema documentelor, solicitanţii se lovesc de birocraţia procedurilor de selectare, dar mai ales a celor de achiziţii şi de plăţi.

Procedurile de achiziţii sunt altele de la un program la altul. De exemplu, actuala procedură de achiziţii din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală a fost schimbată de 11 ori, scrie Adevărul. Pentru că în studiul de fezabilitate beneficiarul este obligat să se raporteze la preţurile din baza de date, neactualizate de patru ani, este imposibilă încadrarea în linia bugetară aferentă.

„În această situaţie nu este permisă adjudecarea licitaţiei, deşi a fost organizată corect, pentru că nu se încadrează în linia bugetară respectivă şi sunt necesare un act adiţional şi repetarea procedurii”, explică Felix Lucuţar, project manager la Agriculture Capital&Engineering.

Citește și
2 Comentarii
  1. VLAICU M. spune

    DEOARECE………..SE AGATA-N TOCUL USILOR !

  2. Phoenix spune

    Cele mentionate sunt doar o mica parte din varful aisbergului…..Incercati si veti vedea!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata