De unde vor putea oamenii să își ia curent electric pe gratis, în mod legal

Vremea capricioasă a dominat în această perioadă în România. Astfel, vânturile foarte puternice au făcut ca turbinele eoliene să înceapă să funcționeze la volum maxim. Având în vedere că la noi în țară schemele de sprijin de stat au reușit să facă energia regenerabilă să pătrundă printr-un real boom, se ajunge ca în perioadele în care vântul este extrem de agitat, cum a fost cazul și în aceste câteva zile în care vremea nu doar că ne-a dat bătăi de cap, dar a luat cu asalt țara, ca prețurile să fie efectiv zero, pe bursa OPCOM.

Marți, furnizorii de electricitate au reușit să cumpere pe gratis energie electrică pentru a o livra miercuri, în urma unei producții foarte mari de energie eoliană. Conform Profit.ro, alte state europene, atunci când întâmpină zile în care vântul este foarte aprig cum am întâlnit și astăzi în România, producătorii de energie eoliană ajung până în punctul de a-i plăti pe furnizori pentru a le prelua MWh.

Prețul energiei ce a fost tranzacționat marți cu livrarea pentru miercuri în intervalul orar 6:00-17:00 de pe piața pentru următoarea zi (PZU) a fost de 0,1 lei/MWh, acesta fiind cel mai redus nivel întâlnit din toate timpurile. Nu este permisă înregistrarea unor prețuri negative pe platforma OPCOM conform reglementărilor, și nici nu se permite înregistrarea unui preț de nici măcar 0 lei/MWh, comparativ cu alte state.

Pentru energia ce va urma să fie livată joi, miercuri prețurile s-au mărit destul de mult, ajungând în același interval de timp și la prețul de 290 lei/MWh și datorită faptului că joi meteorologii nu au mai anunțat vând puternic, dar și pentru că joi, 2 Mai, nu e mai este zi liberă. Producția de energie eoliană era miercuri dimineață de peste 2600 MW, aproximativ cât reușeau să producă Nuclearelectrica și Hidroelectrica la un loc.

România a exportat miercuri electricitate netă, cu un export de peste 1000 de MW și un vârf de peste 1600 MW.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/economie/vantul-a-spulberat-pretul-energiei-electrice-curent-gratis-pe-bursa-18991221

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Sursa: capital.ro, Profit.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata