Debitul Dunării creşte uşor în aceste zile

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a informat ca debitul Dunării creşte uşor în aceste zile până la valoarea de 4.050 metri cubi/secundă (mc/s), însă spre sfârşitul săptămânii scade la 3.700 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie de 6.400 mc/s.

„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în primele două zile ale intervalului până la valoarea de 4.050 mc/s, relativ staţionar în următoarea zi în jurul acestei valori, apoi în scădere până la sfârşitul intervalului până la valoarea de 3.700 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6.400 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în creştere pe sectorul Gruia – Corabia, în scădere pe sectorul Turnu Măgurele – Galaţi şi relativ staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Corabia şi Hârşova – Tulcea şi relativ staţionare pe sectorul Turnu Măgurele – Cernavodă”, arată prognoza INHGA, valabilă din 31 mai până pe 7 iunie 2020.

În ceea ce priveşte prognoza hidrologică de medie durată pentru râurile din România, pe toată durata intervalului de prognoză ( 1-7 iunie), debitele medii zilnice vor fi în general în creştere, exceptând unele râuri din sudul şi sud – estul ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării.

„Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri semnificative de niveluri şi debite ca urmare a precipitaţiilor prevăzute sub forma de aversă, izolat mai însemnate cantitativ, pe unele râurile mici din zonele de deal şi munte, în special din nordul şi nord – vestul ţării”, avertizează hidrologii.

Iar prognoza trimestrială emisă de INHGA arată că debitul maxim al Dunării, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), este estimat pentru luna iunie la 7.000 metri cubi/secundă (mc/s), peste valoarea medie multianuală de 6.400 mc/s, iar cel minim de 3.500 mc/s.

In luna iunie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Râmnicu Sărat, Putna, Trotuş. Cele mai mici valori (sub 30%) vor fi consemnate pe Bârlad şi pe râurile din bazinul mijlociu şi inferior al Prutului.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata