Decizia BNR, între inflaţie şi dobânzi mai mari la credite

– Banca Naţională a României (BNR) ar putea hotărî miercuri, 30 iunie, menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual, de 6,25%. Aceasta pare a fi cea mai bună măsură în momentul de faţă, cred economiştii care spun că banca centrală va aştepta să vadă ce se întâmplă în piaţă şi apoi va reacţiona.

„Dacă nu creştea TVA, noi mizam pe o reducere a dobânzii de politică monetară, până la 6%, care ar fi urmat să fie şi ultima pe anul acesta”, a declarat economistul-şef al BCR, Lucian Anghel. El spune că majorarea dobânzii-cheie arată că BNR va dori să lupte cu inflaţia pentru a o ţine în frâu, informează Evenimentul Zilei.

BNR este o singură instituţie, care trebuie să contracareze fiecare decizie care ar putea afecta economia”, mai spune Anghel.

În ceea ce priveşte reluarea creditării, adică a cererii de împrumuturi şi un ritm susţinut de creştere, analiştii nu cred că se va vedea mai devreme de 2012.

Leul îşi va continua deprecierea faţă de moneda europeană şi ar putea ajunge la 4,4-4,5 lei/euro, însă va reveni la o valoare medie de 4,3 lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata