Deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare, în scădere cu aproape 82% în primele 7 luni

Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare în primele șapte luni ale anului 2014 s-a diminuat cu 81,7% până la 55,1 milioane de euro, față de valoarea înregistrată în perioada corespunzătoare din 2013, când a atins nivelul de 301,8 milioane euro, potrivit datelor furnizate  de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„Contracția puternică a deficitului comercial s-a datorat creșterii susținute a exporturilor atât pe piața Uniunii Europene cât și în țările terțe, în condițiile unui avans în ritm mai redus al importurilor”, precizează MADR.

În primele șapte luni din 2014, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 2,68 miliarde de euro, cu 303 milioane euro, respectiv cu 12,7%, mai mult comparativ cu aceeași perioadă din 2013, în timp ce importurile s-au majorat cu 56,3 milioane de euro (plus 2,1%) față de aceeași perioadă a anului trecut.

Exporturile în țările intra-comunitare au totalizat 1,674 miliarde de euro, în primele șapte luni, în creștere cu 14,2 procente față de aceeași perioadă din 2013, în timp ce în țările extra-comunitare exporturile au totalizat un miliard de euro, un plus 10,4%.

Potrivit datelor MADR, principalele produse exportate au fost grâul, țigările, porumbul, semințele de rapiță și semințele de floarea-soarelui. Au fost obținute venituri suplimentare, comparativ cu aceeași perioadă din 2013, la majoritatea produselor agroalimentare exportate, cele mai mari creșteri înregistrându-se la exportul de țigări (+105,9 milioane de euro), semințe de rapiță (+95,9 milioane de euro), porumb (+56,3 milioane de euro), animale vii din specia ovine sau caprine (+27,4 milioane de euro), nuci (+20,8 milioane de euro) și orz (+17 milioane de euro).

În ceea ce privește exporturile de grâu, deși cantitățile livrate au fost mai mari cu 20,2%, rezultatul nu a fost pe măsura așteptărilor din cauza scăderii prețului pe piețele internaționale, iar încasările au fost mai mari cu doar 4,4% (+18,3 milioane de euro). Față de perioada similară din anul precedent, exporturile de semințe de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui au scăzut, încasările fiind mai mici cu 84 de milioane de euro și, respectiv 13,8 milioane de euro.

Pe de altă parte, România a importat în primele șapte luni produse agroalimentare de 2,73 miliarde de euro, în plus cu 2,1 procente față de perioada similară din 2013, din țările UE provenind produse de peste 2,2 miliarde de euro.

Potrivit datelor MADR, carnea de porc și de pasăre, animalele vii din specia porcine, tutunul brut, produsele de brutărie-patiserie, ciocolata și preparatele alimentare au înregistrat creșteri valorice în diferite proporții, în timp ce scăderi au fost raportate la porumb (-30 milioane de euro), zahăr (-23,6 milioane euro), grâu (-15,6 milioane de euro), boabe de soia (-13,8 milioane de euro), țigări (-13,4 milioane de euro).

Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerțul agricol al României. Astfel, în primele șapte luni din 2014, livrările de produse agroalimentare către această destinație au avut o pondere valorică de 62,4%, iar achizițiile din statele membre UE au deținut o pondere de 80,9%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata