Depozitarul Central a decontat vineri prima tranzacţie internaţională

Depozitarul Central (DC) a decontat vineri (25 septembrie 2009) prima tranzacţie cu instrumente financiare care nu sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a declarat luni (28 septembrie 2009) într-o conferinţă de presă, directorul general al DC, Adriana Tănăsoiu.

Până acum, DC a asigurat numai decontarea tranzacţiilor cu instrumente financiare listate la BVB.
Tranzacţia a vizat un pachet de acţiuni OMV, achiziţionat de un client din România al casei de brokeraj Estinvest, iar costurile finale pentru client au fost cu 40 la sută mai mici decât în cazul decontărilor prin banca custode cu care lucrează societatea de brokeraj, potrivit directorului general adjunct al Estinvest, Petrică Tudoran.

Comisioanele percepute de DC sunt la jumătate sau în unele cazuri de 3-4 ori mai mici decât comisoanele percepute de alte instituţii similare din Europa.

DC este al 4-lea depozitar (societate de compensare-decontare tranzacţii şi depozitare) din Europa care oferă serviciul de decontare a tranzacţiilor internaţionale, cu instrumente care nu sunt listate la bursa ţării respective.

Pentru a asigura aceste servicii, DC are conexiuni cu depozitari din 16 ţări, serviciul de asistenţă este în limba română, iar intermediarii folosesc acelaşi sistem ca şi la decontarea instrumentelor financiare listate la BVB, a precizat Adriana Tănăsoiu.

În opinia reprezentanţilor casei de brokeraj Estinvest, accesul mai facil la tranzacţionarea pe pieţele externe pentru clienţi nu va afecta lichiditatea bursei locale şi nu reprezintă un ,,pericol’ pentru ‘mutarea’ tranzacţiilor de la BVB pe burse externe, deoarece costurile de tranzacţionare la BVB sunt mai mici decât pe alte burse europene, iar până în prezent tranzacţiile românilor pe pieţele externe sunt de volum insignifiant.
În plus, din cauza procedurilor, pe pieţele externe clienţii din România nu pot face tranzacţii speculative intra-day (vânzări şi cumpărări în aceeaşi zi).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata