Depozitarul Central ar putea deveni şi bancă

Depozitarul Central ar putea deveni şi bancă, a declarat luni, 19 iulie, directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tănăsoiu, cu ocazia semnării a Protocolului pentru inaugurarea Grupului de Utilizatori pentru aplicarea sistemului TARGET 2 Securities în România.

‘Se discută despre elaborarea unei directive europene care ar permite Depozitarelor Centrale să fie şi bănci, iar intenţia forurilor europene este de a aproba această directivă cât mai rapid’, a spus directorul general al Depozitarului Central.

De fapt, ar fi vorba despre ‘o bancă cu scop limitat’, care nu ar da credite pentru achiziţionări de bunuri de larg consum, dar ar face servicii bancare de decontare. Conform Adrianei Tănăsoiu, o bancă a unui Depozitar Central ar acorda credite pentru decontare, pe termen scurt, cu garanţii în instrumente financiare aflate în Depozitarul Central.

De asemenea, o asemenea bancă nu ar primi depozite, dar ar putea acorda dobânzi dacă un client nu retrage banii dintr-o tranzacţie şi îi lasă în bancă.

‘Activitatea Depozitarului Central se va schimba şi în urma semnării protocolului T2S. Astfel, acordarea de noi servicii ar putea creşte ca pondere în timpul acordat la 40 la sută. Printre noile servicii cu valoare adăugată s-ar număra plata dividendelor sau împrumuturi de acţiuni, cele din urmă fiind în curs de aprobare’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata