Deputaţii au aprobat înfiinţarea Departamentului pentru situaţii de urgenţă

Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG 1/2014 privind unele măsuri în domeniul managementului situațiilor de urgență, prin care se creează un departament specializat în acest scop în cadrul MAI.

Potrivit textului ordonanței, „s-a avut în vedere crearea unui departament specializat, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, condus de un secretar de stat numit prin decizia prim-ministrului”.

În cadrul noului departament, structură operațională fără personalitate juridică, își desfășoară activitatea Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, numai pentru operațiunile specifice situațiilor de urgență.

„Pentru o mai bună coordonare a acțiunilor de intervenție și salvare, Departamentul pentru situații de urgență, prin structurile deconcentrate ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, preia în coordonare operațională serviciile de ambulanță județene, respectiv ale municipiului București, precum și serviciile Salvamont.

Totodată, se prevede înființarea în locul Comitetului național pentru situații de urgență a două comitete specializate, respectiv Comitetul național pentru intemperii și calamități și Comitetul național pentru situații de urgență, care preiau acțiunile vechiului comitet. În același timp, prin prezenta OUG s-au introdus clarificări privind conținutul actului de declarare a stării de alertă”, se arată în expunerea de motive.

Actul normativ a fost adoptat cu 207 voturi pentru, 2 abțineri și 103 voturi împotrivă, iar Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata