Deputaţii au aprobat ordonanţa de urgenţă care reduce cota TVA la 9%

Plenul Camerei Deputaților a aprobat miercuri, 10 iunie, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea Legii privind Codul fiscal, care prevede reducerea cotei TVA la 9% de la 1 iunie.

Deputații au adoptat ordonanța cu 280 de voturi pentru.

În dezbaterile din Camera Deputaților, liberalul Gheorghe Ialomițianu a spus că PNL va vota pentru acest proiect având în vedere că aduce o măsură fiscală foarte bună — reducerea TVA de la 24% la 9% pentru alimente—, criticând însă implementarea măsurii.

„PNL și-a manifestat rezerva privind implementarea acestei măsuri. Ordonanța a fost aprobată în aprilie 2015 și ați văzut că prețurile în mai au înregistrat cele mai mari creșteri, iar populația în loc să beneficieze de reducere de prețuri a trebuit să plătească prețuri mai mari și cu TVA de 24%. Implementarea a fost proastă, trebuia aplicată de la 1 mai și atunci sigur că populația ar fi beneficiat de această reducere”, a spus Ialomițianu.

Liderul deputaților social-democrați, Marian Neacșu, a precizat că „este regretabil să aplici teoria castravetelui”. „Indiferent despre ce vorbești tu să vii să spui ca o mașinărie stricată ceea ce pari să știi, când nu știi. (…) Eu nu cred că antevorbitorul meu (Gheorghe Ialomițianu — n.r.) a călcat foarte de curând într-un supermarket, poate prin alte țări”, a susținut Neacșu.

Președintele Comisiei pentru buget, Viorel Ștefan, a susținut, la rândul său, că în cazul în care „minciuna și ipocrizia ar produce dureri, Gheorghe Ialomițianu și Andreea Paul ar urla de durere pe culoarele Parlamentului”.

„Cu regret constat că domnul Ialomițianu critică modul în care s-a implementat această măsură, ceea ce pe mine mă face să mă gândesc la modul superb în care a fost implementată măsura de creștere a TVA de la 19% la 24%. A fost o implementare perfectă, în 48 de ore am dat peste cap tot sistemul fiscal în România cu o astfel de măsură. Dacă minciuna și ipocrizia ar produce dureri, domnul Ialomițianu și doamna Paul ar urla de durere pe culoarele Parlamentului”, a afirmat Viorel Ștefan.

În replică, Andreea Paul a întrebat PSD de ce critică o măsură pe care o „păstrează cu obstinație de trei ani de zile de când sunt la guvernare”.

„Cinci ani de zile de creștere economică consecutivă, ați fost incapabili, în pofida populismului deșănțat pe care îl manifestați de șapte ani de zile, să diminuați TVA de la 24%. PNL v-a cerut acest lucru, acum există spațiul fiscal pentru a modifica aceste date. Vreau să vă întreb: de ce criticați o măsură pe care voi o păstrați cu obstinație de trei ani de zile de când sunteți la guvernare? De ce nu diminuați TVA de 24 de procente pe care îl criticați? Sunteți ipocriți — una spuneți, alta faceți. Ați păstrat TVA de 24% , aveți aceeași responsabilitate cu Guvernul anterior”, a declarat Andreea Paul.

Reprezentanții UDMR și cei ai minorităților naționale au anunțat că vor susține măsura de reducere a TVA.

Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Printre măsurile fiscale preconizate se numără reducerea cotei TVA la 9% de la 1 iunie 2015 pentru alimente, băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în mod normal în prepararea alimentelor, produse utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimentele, precum și pentru serviciile de restaurant și de catering.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost adoptat de Senat pe 12 mai.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata