Deputaţii dezbat luni, 14 iunie, legea unitară a pensiilor

Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice va intra luni în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, urmând să fie supus votului final miercuri, 16 iunie.

Potrivit deciziei Biroului permanent al Camerei, propunerea legislativă se va afla pe ordinea de zi la poziţia a doua.
Pe 2 iunie, Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat raport favorabil pentru iniţiativa referitoare la sistemul unitar de pensii publice. Decizia a fost luată cu 10 voturi pentru şi 7 împotrivă.

Printre cele mai importante modificări aduse de comisie se numără reducerea vârstei standard de pensionare pentru femei de la 65 de ani la 63 de ani. Amendamentul, formulat de social-democratul Dan Mircea Popescu şi susţinut de democrat-liberalul Ioan Boţiş, a fost adoptat cu majoritate de voturi. În forma proiectului iniţiat de Guvern, vârsta standard de pensionare era stabilită la 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

În schimb, deputaţii din Comisia de muncă au adoptat forma Executivului în ceea ce priveşte valoarea punctului de pensie şi calcularea acestuia.

„La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei. Valoarea punctului de pensie se majorează cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizată pe anul precedent”, se arată în articolul 102 adoptat în forma Guvernului.

În ceea ce priveşte cuantumul pensiei anticipate parţiale, comisia a hotărât că acesta se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă prin diminuarea cu 0,65% pentru fiecare lună de anticipare.

Amendamentul adoptat de comisie a fost formulat de independentul Marian Sârbu, care a precizat că un astfel de procent este „un compromis” între propunerile opoziţiei, care vizau penalizări de 0,5% pentru fiecare lună de anticipare, şi varianta Guvernului, care prevedea penalizări de 0,75%.

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a mai decis majorarea punctajului calculat din punctul de pensie care se acordă lunar persoanelor în drept să obţină pensii de invaliditate gradul I şi II.

„Pentru stagiul potenţial acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate punctajul lunar este de 0,75 pentru gradul I de invaliditate şi de 0,65 pentru gradul II”, potrivit amendamentului formulat de democrat-liberalul Ioan Botiş, adoptat cu majoritate de voturi.

În ceea ce priveşte punctajul calculat din punctul de pensie pentru pensionarii cu grad de invaliditate III, acesta a rămas la cuantumul prevăzut în proiectul de lege.

Deputaţii au mai decis ca, la calculul punctului de pensie, să fie folosit câştigul salarial mediu brut în locul salariului mediu brut, iar militarii să fie integraţi în sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care beneficiază de ajutoare lunare, vor participa la sistemul unitar de pensii publice, prevăzut a intra în vigoare la 1 ianuarie 2011.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata