Deputaţii se întrec în propuneri de reducerea cheltuielilor; Bănicioiu nu mai vrea restaurante în Palatul Parlamentului

Chestorul Camerei Deputaţilor, social-democratul Nicolae Bănicioiu, a propus în şedinţa de luni, 17 mai,  a Biroului permanent renunţarea la serviciile oferite de cele două restaurante din Parlament şi închirierea acestor spaţii pentru reducerea cheltuielilor acestui for legislativ.

Mai mult Bănicioiu a susţinut că deputaţii ar trebui să renunţe la cazarea în hoteluri.

„Pe lângă propunerea cu cazarea, am şi eu o propunere legată de restaurant. Sincer, chiar nu înţeleg de ce Parlamentul trebuie să ţină un restaurant, două restaurante, habar n-am, că nu ştiu câte avem aici. Haideţi să decidem, în sfârşit, că trebuie să renunţăm la aceste servicii. Nu ştiu. Închiriem spaţiul acela, că înţeleg că este un spaţiu mare care este dotat, şi băgăm atâţia bani în dotări. Nu, domnule, închiriem, vine cineva, se face licitaţie şi mai câştigăm şi bani la buget”, a spus Bănicioiu potrivit stenogramei Biroului Permanent.

Discuţiile în conducerea Camerei privind reducerile cheltuielilor deputaţilor au pornit de la memorandumurile cu privire la deplasările externe, când deputatul PNL Mihai Voicu a anunţat că, din motive pentru care nu vrea să-şi facă publicitate, renunţă la o deplasare pe care trebuia să o realizeze în China.

Şi vicepreşedintele Camerei social-democratul Mircea Duşa a anunţat că renunţă la deplasările sale externe. Deciziile au fost criticate de liderul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian care a afirmat că în acest context parlamentarii români vor dispărea complet din peisajul politic internaţional. Pe lângă Voicu şi Duşa şi liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a renunţat la o deplasare externă.

Discuţiile au continuat pe subiectele apărute în presă referitoare la cheltuielile cu deplasările externe ale deputaţilor.
În acest context, vicepreşedintele Camerei social-democratul Adrian Năstase a propus ca deputaţii să intre în concediu timp de şapte luni.

„Ştiu că ar fi extrem de trist, domnul Traian Băsescu, dar suspendarea activităţii, până la sfârşitul anului, cu o economie de 48 de milioane care, totuşi, înseamnă ceva! Sigur că, faţă de necesarul de un miliard pe lună, nu este chiar aşa de mare lucru dar, totuşi, sunt nişte bani! Deci sunt măsuri care pot fi luate!”, a spus Năstase.

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu-Tăriceanu a propus reducerea cheltuielilor Camerei cu 30%, cu excepţia celor salariale sau revenirea la cheltuielile din 2008. În schimb, Viorel Hrebenciuc a arătat că PSD propune o reducere cu 50% a cheltuielilor materiale.

Pe lângă renunţarea la cazarea în hoteluri şi închirierea restaurantelor, Bănicioiu a revenit pentru a solicita renegocierea contractului cu TAROM.

„Doamna preşedintă, haideţi să renegociem contractul cu TAROM-ul că plătim de trei ori mai mult decât pe piaţă. Aceea este problema de fapt”, a spus Bănicioiu.

Această propunere a fost susţinută şi de preşedintele Camerei, Roberta Anastase, care s-a declarat şi în favoarea renunţării la cazarea în hoteluri a deputaţilor.

„În ceea ce priveşte cazarea parlamentarilor, există o diferenţă între cei care stau la hotel şi cei care primesc acea sumă pentru cazare, dar diferenţa este între 98 de lei pe zi şi 268 de lei pe zi. Este o diferenţă enormă şi, atunci, noi am putea să luăm decizia”, a spus Anastase.

În acest context, Pambuccian a intervenit şi a propus crearea unui Parlament virtual.

„Dar se poate şi mai mult, doamna preşedintă, şi chiar nu glumesc. Deci chiar nu glumesc acum. Putem să ţinem oamenii acasă. Am fi primul Parlament în lume de felul acesta, dar să ştiţi că în timp se va ajunge acolo. Putem construi un Parlament virtual. Vă garantez că mai mult de 5 lei pe zi nu ar costa comunicaţiile şi consumul de energie electrică”, a afirmat Pambuccian.

După aceste propuneri, Anastase a intervenit pentru a arăta că ar dori reducerea posturilor de conducere din Camera Deputaţilor.

„Chestiunea cu proporţionalitatea între numărul de angajaţi şi numărul de şefi de serviciu şi şefi este una stabilită prin lege. Doamna preşedintă, nu putem să anulăm anumite posturi de şefi de serviciu sau de directori sau de şefi de departamente pentru că ele sunt proporţionale cu numărul de angajaţi, decât dacă vorbim cu Guvernul să modifice toată norma. (…) Din punctul meu de vedere, putem să facem o adresă prin care Guvernul să modifice norma respectivă în aşa fel încât să nu ne trezim cu 120 sau cu 200 de procese”, a intervenit secretarul Camerei social-democratul Valeriu Zgonea.

Discuţiile au fost sistate de chestorul Gheorghe Albu, iar Anastase a solicitat secretarul general al Camerei să întocmească împreună cu chestorii un raport privind reducerea cheltuielilor care să fie prezentat Biroului permanent, care ar fi trebuit să se întrunească miercuri seara.

Şedinţa conducerii Camerei a fost amânată însă pentru joi dimineaţa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata