Deputatul PNL Grigore Crăciunescu, condamnat definitiv la un an şi 10 luni închisoare cu suspendare

Deputatul PNL Grigore Crăciunescu a fost condamnat definitiv luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an şi 10 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, el fiind acuzat că a acordat, pe vremea când era primar al municipiului Paşcani, contracte unor firme în care fiul său era acţionar principal sau administrator.

Iniţial, Grigore Crăciunescu a fost condamnat în iunie 2014 de instanţa supremă la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare, pedeapsă redusă acum de un complet de cinci judecători la un an şi 10 luni închisoare cu suspendare. În plus, termenul de încercare a fost redus de la şapte la patru ani.

De asemenea, instanţa a înlăturat aplicarea pedepsei complementare constând în interzicerea exercitării unor drepturi civile (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii).

Grigore Crăciunescu a fost trimis în judecată în octombrie 2013 de procurorii Parchetului General pentru conflict de interese.

Procurorii susţin că liberalul, în calitate de primar al municipiului Paşcani, a perfectat nouă acte juridice cu societăţi comerciale (în cadrul uneia dintre acestea activând până la momentul dobândirii calităţii de primar) al căror reprezentant legal era fiul său, realizându-se, astfel, un folos material pentru acesta, la diferite intervale de timp.

Unul dintre actele juridice vizează concesiunea prin încredinţarea unei suprafeţe de teren intravilan, situat vizavi de primăria oraşului Paşcani şi în imediata vecinătate a sediului uneia dintre societăţile comerciale al căror administrator era fiul primarului.

Atribuirea suprafeţei de 110 mp de teren s-a realizat prin concesionare directă, fără licitaţie publică, pentru o perioadă de 25 de ani, la un preţ de 219 euro/an (faţă de preţul stabilit într-un proiect iniţial al concesiunii de 1.021 euro/an), pentru construirea unei parcări ce urma să deservească laboratorul de analize medicale care aparţinea familiei edilului.

Celelalte acte juridice au avut ca obiect derivat activitatea de publicitate stradală prin panouri publicitare şi/sau totemuri de mari dimensiuni, amplasate pe suprafeţe de teren de la un mp până la cinci mp, în intravilanul oraşului Paşcani, în zonele cu cea mai bună vizibilitate, cu expunere şi receptare eficiente, atât pentru traficul pietonal, cât şi pentru cel auto şi transportul în comun.

„Toate aceste activităţi denotă dorinţa şi diligenţele depuse de inculpat pentru stabilirea unor preţuri preferenţiale pentru societăţile familiei sale şi pentru facilitarea desfăşurării activităţii acestora”, susţineau procurorii.

Grigore Crăciunescu a fost primar al municipiului Paşcani în perioada 2008 — 2012. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata