Deputatul PNL Grigore Crăciunescu, condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare

Deputatul PNL Grigore Crăciunescu a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani și șase luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, el fiind acuzat că a acordat, pe vremea când era primar al municipiului Pașcani, contracte unor firme în care fiul său era acționar principal sau administrator.

În plus, instanța îi interzice deputatului Grigore Crăciunescu dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa funcția de primar ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savârșirea infracțiunii pe o durată de 10 ani.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Grigore Crăciunescu a fost trimis în judecată în octombrie 2013 de procurorii Parchetului General pentru conflict de interese.

Procurorii susțin că liberalul, în calitate de primar al municipiului Pașcani, a perfectat 9 acte juridice cu societăți comerciale (în cadrul uneia dintre acestea activând până la momentul dobândirii calității de primar) al căror reprezentant legal era fiul său, realizându-se, astfel, un folos material pentru acesta, la diferite intervale de timp.

Unul dintre actele juridice vizează concesiunea prin încredințarea unei suprafețe de teren intravilan, situat vis-a-vis de primăria orașului Pașcani și în imediata vecinătate a sediului uneia dintre societățile comerciale al căror administrator era fiul primarului.

Atribuirea suprafeței de 110 mp de teren s-a realizat prin concesionare directă, fără licitație publică, pentru o perioadă de 25 de ani, la un preț de 219 euro/an (față de prețul stabilit într-un proiect inițial al concesiunii de 1.021 euro/an), pentru construirea unei parcări ce urma să deservească laboratorul de analize medicale care aparținea familiei edilului.

Celelalte acte juridice au avut ca obiect derivat activitatea de publicitate stradală prin panouri publicitare și/sau totemuri de mari dimensiuni, amplasate pe suprafețe de teren de la 1 mp până la 5 mp, în intravilanul orașului Pașcani, în zonele cu cea mai bună vizibilitate, cu expunere și receptare eficiente, atât pentru traficul pietonal, cât și pentru cel auto și transportul în comun.

„Toate aceste activități denotă dorința și diligențele depuse de inculpat pentru stabilirea unor prețuri preferențiale pentru societățile familiei sale și pentru facilitarea desfășurării activității acestora”, susțin procurorii.

Grigore Crăciunescu a fost primar al municipiului Pașcani în perioada 2008-2012. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata