Descoperire neașteptată a oamenilor de știință în Groapa Marianelor

Potrivit unui studiu, fragmente de plastic au fost găsite în vietățile de la cele mai mari adâncimi ale Oceanului Planetar, care atesta cât de departe a ajuns poluarea făcută de om.

În oceane plutesc cel puțin cinci triliarde de fragmente din plastic, iar anual se produce peste 300 de milioane de tone de plastic

Pentru că cercetările la adâncimi mari sunt costisitoare, cele mai multe studii privind poluarea cu plastic au fost făcute la suprafaţă, demonstrând că peştii, ţestoasele şi păsările marine sunt contaminate.

O echipă de cercetători britanici spune acum că a descoperit cazuri de ingerare a plasticului la creveţi mici în şase dintre cele mai adânci gropi din oceane. În Groapa Marianelor, la est de Filipine, care este şi cea mai adâncă, 100% dintre animalele studiate au fibre de plastic în aparatul digestiv.

„Mă aşteptam să găsim ceva, dar asta este uriaş”, a spus Alan Jamieson de la Newcastle University’s School of Natural and Environmental Sciences.

Împreună cu echipa lui, Jamieson a căutat noi specii în adâncurile oceanelor. Cercetătorii au realizat că, în timpul expediţiilor din urmă cu un deceniu, au acumulat zeci de exemplare ale unei specii de crevete mic care trăieşte la adâncimi de 6.000 – 11.000 de metri. Şi au hotărât să caute plastic. Și echipa a fost uimită de cât de răspândită s-a dovedit să fie contaminarea cu plastic la adâncimi extreme.

De exemplu, Groapă Peru-Chile din sud-estul Pacificului se află la aproximativ 15.000 de kilometri de Groapă Japoniei. Plasticul a fost găsit în amândouă. Dintre cele 90 de vietăţi analizate de echipă, 65 (adică 72%) conţinea cel puţin o microparticulă de plastic.

Contaminarea cu plastic fiind atât de răspândită, oamenii de ştiinţă au avertizat că este aproape imposibil să se afle ce efect a avut ingerarea de plastic asupra speciilor de la mari adâncimi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata