Deţinuţii vor fi vizitaţi pe baza unei programări prealabile

Vizitarea persoanelor private de libertate se va putea realiza, de acum înainte, pe baza unei programări prealabile, telefonic, prin e-mail sau direct la sediul penitenciarului, potrivit unei decizii a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Decizia a fost emisă în martie, sistemul fiind experimentat până acum în penitenciarele Brăila, Focşani şi Slobozia. Conform unui comunicat transmis miercuri de ANP, având în vedere rezultatele pozitive înregistrate în aceste unităţi, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a dispus aplicarea sa în întreg sistemul, motiv pentru care sunt unităţi unde programul se va aplica de la 1 august şi altele în care data demarării proiectului este 1 septembrie, 1 octombrie sau 1 noiembrie.

„Dacă până în prezent vizitatorii se prezentau la sediul unităţilor penitenciare pentru a beneficia de vizită în baza unei planificări, care se realiza, de regulă, în ordine alfabetică, în conformitate cu prevederile deciziei menţionate, solicitarea în vederea programării la sectorul vizită a vizitatorilor se va realiza telefonic, prin e-mail sau direct la sediul penitenciarului, în timpul programului de muncă, zilnic, timp de 12 ore”, se arată în comunicatul ANP.

Decizia a fost luată pentru a creşte timpul destinat acordării dreptului la vizită, diminuării timpului de aşteptare a vizitatorilor şi fluidizării accesului în spaţiile destinate acordării drepturilor persoanelor private de libertate.
La fixarea datei de efectuare a vizitei, solicitantul va comunica lucrătorului desemnat să efectueze programarea: numele, prenumele, adresa, seria şi numărului actului de identitate (BI, CI, paşaport), precum şi numărul de telefon la care poate fi contactat.

Vizitatorii vor fi anunţaţi atunci când vor interveni modificări în situaţia deţinuţilor, care nu mai permit acordarea vizitei la data planificată iniţial.
Programarea vizitei se va face în ordinea cronologică a primirii solicitărilor, în limita numărului maxim de persoane private de libertate care pot fi vizitate în ziua respectivă.

Dacă solicitările depăşesc posibilităţile sectorului de acordare a drepturilor la pachet şi vizită, se va comunica vizitatorului data şi intervalele orare pentru care se poate reprograma.
Prezentarea vizitatorilor la sediul penitenciarului, în vederea acordării vizitei programate, se va face cu minimum 15 minute înainte de ora programată, pentru verificarea identităţii şi controlul antiterorist.

Vizitatorii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, printre care se numără acordul persoanei private de libertate de a fi vizitată de persoana în cauză (în cazul soţiei şi al rudelor până la gradul 4) şi aprobarea directorului penitenciarului faţă de persoanele vizitatoare pentru care este necesar acest lucru (cazul concubinelor, copiilor şi a altor persoane).

Deţinuţii pot fi vizitaţi în acelaşi timp de maximum două persoane cu vârsta peste 14 ani, care pot fi însoţite de maximum doi copii cu vârsta de până la 14 ani. Pentru a intra la vizită, persoanele cu vârsta sub 14 ani trebuie să fie însoţite de o persoană majoră. Un deţinut poate beneficia pe parcursul unei zile de o singură vizită, iar vizitatorii nu pot vizita simultan două sau mai multe persoane private de libertate.

Prin excepţie, soţia ori rudele până la gradul al IV-lea pot vizita simultan 2 sau mai mulţi deţinuţi, cu respectarea regulilor de acordare a vizitei, corespunzătoare regimului de executare cel mai sever în care se află una dintre persoanele vizitate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata