Dezbatere publică: din 2010, alocaţia pentru naşterea copilului se modifică

26

– Ministerul Muncii propune instituirea unei noi alocatii, respectiv alocatia pentru nasterea copilului, ce se va acorda pentru toti copiii nascuti incepand cu anul 2010, indiferent de numarul acestora 

.
Masura este prevazuta intr-un proiect de OUG elaborat de Ministerul Muncii, potrivit caruia, mamele au dreptul la o alocatie pentru nasterea copilului, acordata pentru fiecare copil nascut, in cuantum de 350 lei.

Acest proiect de ordonanţă a fost a supus vineri, 8 ianuarie 2010, spre dezbatere publica, iar propunerile pot fi trimise pana la data de 15 ianuarie 2010.

Alocatia se va acorda o singura data pentru fiecare copil nascut, daca cererea este depusa in termen de maximum 12 luni de la nasterea copilului. Alocatia pentru nasterea copilului se acorda si in cazul copiilor nascuti morti sau decedati ulterior nasterii.

De asemenea, se propune eliminarea trusoului pentru nou-nascuti prin abrogarea Legii nr.482/2006 si a alocatiei pentru nou nascuti prevazuta de Legea nr.416/2001, semnalează Avocatnet.ro.

In prezent, Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat prevede o alocatie (de 230 RON)  pentru nou nascuti acordata pentru primii 4 copii nou-nascuti vii.

De asemenea, in decembrie 2006 a fost instituit trusoul pentru nou-nascuti prin Legea nr.482/2006, potrivit careia toti copiii nou-nascuti beneficiaza de produse constand in haine, lenjerie si produse pentru ingrijire, in valoare de 150 lei.

Procedura de acordare a alocatiei

Acordarea dreptului si plata alocatiei pentru nasterea copilului se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare, prin dispozitie a primarului localitatii in a carei raza domiciliaza mama sau, dupa caz, unde a fost inregistrata nasterea copilului.

Alocatia se poate acorda reprezentantului legal al copilului atunci cand mama nu este in situatia de a beneficia de acest drept. Au dreptul la alocatia pentru nasterea copilului atat cetatenii romani, cat si cetatenii straini sau apatrizi cu domiciliul sau, dupa caz, resedinta in Romania.

Cererea se inregistreaza la primarul comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, al sectorului municipiului Bucuresti in care domiciliaza mama sau, dupa caz, in care a fost inregistrata nasterea copilului.

Actele doveditoare pentru stabilirea si acordarea dreptului privind alocatia pentru nasterea copilului sunt:

– certificatul de nastere, in original si in copie, al copilului pentru care se solicita alocatia

– actul de identitate al mamei sau dupa caz al reprezentantului legal al acesteia ori al reprezentantului legal al copilului

– documente din care sa rezulte calitatea de reprezentant legal al copilului, respectiv al mamei minore, iar in situatia copilului nascut mort sau decedat dupa nastere si certificatul de deces al acestuia.

.

  • Nota de fundamentare
  • Proiect

.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata