Dicţionar de drepturile omului – lucrare editorială în premieră lansată sub egida MAE

Ministerul Afacerilor Externe a găzduit, joi, 23 ianuarie, lansarea cărţii ‘Dicţionar de drepturile omului – Adnotat cu jurisprudenţă (1957-2013)’, în prezenţa a numeroase personalităţi din domeniul juridic şi diplomatic.

Organizat sub egida programului Cartea lunii la MAE, dicţionarul reprezintă o lucrare de referinţă pentru literatura juridică românească.

Prezent la lansare, secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a salutat apariţia acestei lucrări, evidenţiind că acest proiect continuă o tradiţie a îmbinării practicii diplomatice şi juridice cu cercetarea.

„Colaborarea aceasta între diplomaţi şi magistraţi, de implicare a magistraţilor într-un proiect de nişă, ce necesită o specializare temeinică, este cu atât mai necesară şi mai încurajatoare cu cât vorbim despre efectul direct al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în dreptul intern şi de rolul crucial al judecătorului naţional în aplicarea textului Convenţiei”, a afirmat Ciamba.

De asemenea, secretarul de stat a apreciat că realizarea unui dicţionar juridic este un proces dificil ce înglobează ‘o întreagă experienţă juridică, ce pleacă din mediul universitar, se continuă cu pregătirea profesioniştilor, magistraţi şi avocaţi, şi se încheie cu experienţa statului în faţa curţii internaţionale, în speţă a celei europene’.

Toţi cei prezenţi la eveniment au apreciat lucrarea ca fiind un instrument de lucru util atât pentru jurişti şi studenţi, cât şi pentru publicul larg.

Volumul apărut la editura C.H. Beck este rezultatul muncii unui grup format din 13 jurişti, magistraţi şi diplomaţi şi cuprinde o colecţie de articole şi studii referitoare la domeniul drepturilor omului.

Autorii lucrării care sunt atât diplomaţi, cât şi magistraţi au lucrat în cadrul MAE sau lucrează încă. Totodată, dicţionarul aduce în atenţie instituţii ale altor sisteme de protecţie a drepturilor omului, respectiv ONU, Uniunea Europeană şi Curtea Interamericană a Drepturilor Omului.

Ministerul Afacerilor Externe derulează două programe de promovare editorială: Cartea lunii la MAE, dedicat lucrărilor scrise de diplomaţi români şi Repere editoriale la MAE, pentru apariţiile de referinţă ale unor autori români şi străini din domeniul relaţiilor internaţionale, politică externă, istorie a diplomaţiei.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata