Digul de apărare a Galaţiului, aproape finalizat

Digul de apărare a municipiului Galaţi, care se întinde pe o lungime de patru kilometri şi jumătate, este aproape finalizat, la realizarea acestuia utilizându-se până acum peste 250.000 de saci cu nisip, care susţin hidrobarajul, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan.

Se fac în continuare lucrări de supraînălţare şi consolidare, în funcţie de cotele de nivel, şi se realizează un stoc de saci care să poată fi utilizaţi în zonele cu infiltraţii. De asemenea, se vor instala motopompe, care că poată fi utilizate în caz de necesitate pentru evacuarea apei din incinte.

Un număr de 150 de specialişti de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Galaţi, Argeş, Mureş, Vaslui, Botoşani, Bihor monitorizează lucrările realizate de cei peste 1.400 de pompieri, jandarmi, militari şi voluntari.

În cursul acestei zile, vor sosi la Galaţi şi echipamentele trimise de Belgia şi Austria pentru a sprijini eforturile de reducere a efectelor inundaţiilor. Este vorba despre cinci generatoare electrice, 11 motopompe cu furtunuri, o instalaţie de purificare a apei şi 5.000 de recipienţi, din Belgia, zece motopompe şi trei generatoare electrice din Austria.

Dunărea continuă să crească la Galaţi. Marţi dimineaţă, la ora 7.00, fluviul avea o cotă de 680 de centimetri (80 de centimetri peste cota de inundaţie), creşterea din ultimele 24 de ore fiind de patru centimetri. Potrivit ultimei prognoze, nivelul maxim, de 686 de centimetri, va fi atins la Galaţi pe 10 iulie.

Siretul, în schimb, scade vertiginos, cota la Şendreni fiind mai mică cu 32 de centimetri, faţă de luni dimineaţă. Acesta este efectul deversărilor controlate din acumulările Călimăneşti şi Movileni, debitul râului (la deversare) ajungând marţi la circa 1.200 de metri cubi/secundă, o jumătate din vârful de sarcină al acestei perioade.

Numai la Şendreni, pentru consolidarea şi supraînălţarea digului de apărare s-au folosit până acum peste 100.000 de saci cu nisip şi pământ.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata