DIICOT: Nouă traficanţi de migranţi, trimişi în judecată

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Buzău au trimis în judecată nouă membri ai unei grupări de criminalitate transfrontalieră specializată în traficul de migranți, care a acționat pe relația Turcia – Bulgaria – România, cu extensie pe teritoriul Ungariei.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, veriga românească a grupării a acționat pe o mare întindere, acoperind teritoriul național, săvârșind infracțiuni pe teritoriile județelor Constanța, Galați, Buzău, Arad și Timiș.

Procurorii susțin că, pe fondul situației provocate de războiul civil din Siria, mai multe persoane din această țară au pus bazele unei grupări infracționale cu conexiuni pe teritoriul Turciei, care au trecut loturi masive de migranți peste frontiera de stat, ajungând în Turcia — Istanbul.

Odată ajunse în Istanbul, migranții au fost triați și preluați de veriga turcă a grupării, în care un rol activ l-a avut Ozturk Salcuk, cetățean turc, care a fost condamnat anterior pe teritoriul statului român la 10 ani închisoare pentru trafic internațional de droguri, iar după ispășirea pedepsei i s-a interzis să revină pe teritoriul României.

Ozturk Salcuk a coordonat activitatea internațională de preluare, transport, călăuzire și îndrumare de migranți de pe teritoriul Turciei, asigurând legăturile cu alte persoane din Bulgaria și România.

Totodată, Ozturk Selcuk a asigurat și finanțarea membrilor grupării aflați în Bulgaria și România, transmițând periodic sume de bani prin interpuși, bani preluați de la rudele migranților.

Loturile de migranți au fost triate și conduse în Piața Aksaray din Istanbul, unde au fost îmbarcate în vehicule tip camionetă sau de transport marfă și trecute fraudulos în Bulgaria.

De la frontiera bulgaro-turcă, migranții erau preluați de membrii grupării din Bulgaria și erau cazați la Dobrich.

Ulterior, migranții erau conduși până în apropierea frontierei bulgaro-române, de unde erau preluați de Menzat Senol, cetățean român, care îi călăuzea și îndruma, însoțindu-i pe cale terestră până în locuri de întâlnire din județul Constanța, stabilite de comun acord cu Tavlak Kemal (cetațean turc cu domiciliul în România), Ismail Remzi (cetățean român) și Iancu Stere (șofer).

Din municipiul Constanța migranții erau preluați de Andrei Stan, persoană cu multiple condamnări pentru infracțiuni de proxenetism și infracțiuni de violență comise în Spania, care coordona transportul migranților până în municipiul Arad, de unde se încerca trecerea frauduloasă peste frontiera de stat româno-ungară, în zona STPF Vârșand.

Întrucât o parte din migranți erau depistați de organele de poliție după introducerea lor pe teritoriul României, aceștia erau înscriși, la cerere, în centrele pentru solicitanți de azil din Galați, București și Timișoara.

În baza înțelegerilor telefonice fixate cu liderul grupării Ozturk Selcuk, Andrei Stan prelua transfugi și de la aceste centre și îi transporta în Arad.

Migranții erau trecuți în mod clandestin peste frontiera de stat româno-ungară de către Darius Călin Burtic, cu vehicule puse la dispoziție de Adrian George Purcariu ori Andrei Stan.

În total, gruparea a recrutat, cazat, îndrumat, călăuzit și transportat, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat româno-ungare, 41 de migranți, dintre care 33 sirieni, 4 turci de origine kurdă, 3 afgani și un marocan.

Membrii grupării percepeau sume cuprinse între 9.000 și 10.000 de euro pentru fiecare migrant, sumă din care cea mai mare parte era cedată verigii infracționale din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata