DIICOT, operaţiunea „FABRIKA”: Captură impresionantă de culturi de canabis

Procurorii DIICOT și polițiștii Serviciului Antidrog au reușit să finalizeze operațiunea „FABRIKA”, prin care a fost destructurată o importantă rețea de trafic de droguri, care acționa pe raza Capitalei și a mai multor județe din țară, fiind descoperite 14 culturi de canabis în București și județele Dolj și Teleorman.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea era specializată în cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea și distribuirea canabisului, în această activitate fiind implicate mai multe persoane — asociați, administratori și angajați la două societăți comerciale.

În urma probatoriului administrat în perioada 2013-2014 s-a descoperit că persoanele în cauză, folosindu-se de două societăți comerciale — cu trei puncte de lucru în sectoarele 1, 2 și 3 din Capitală, precum și de patru site-uri web de promovare și distribuire a produselor societăților—, sub paravanul desfășurării unor activități comerciale licite, distribuiau semințe de canabis, nutrienți și echipamente specifice înființării și dezvoltării culturilor indoor si outdoor de canabis.

De asemenea, membrii grupării asigurau și consultanță ori consiliere cu privire la modul de însămânțare, cultivare, recoltare, uscare și procesare a culturilor de canabis.

În prima etapă a anchetei, procurorii au identificat și descoperit culturi indoor înființate și întreținute de persoane care au procurat substanțele, semințele și echipamentele necesare de la cele două societăți comerciale.

Astfel, au fost descoperite 14 culturi indoor, în București și în județele Dolj și Teleorman, cu 990 plante de canabis (masă vegetală aproximativ 125 kg), precum și 41,5 kg canabis pregătit pentru vânzare.

Drogurile erau distribuite în Capitală, în special, în zona Centrului Vechi.

Operațiunea a fost finalizată în data de 7 august 2014, efectuându-se trei percheziții domiciliare la adresele unde funcționau cele trei puncte de lucru ale societăților comerciale, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor următoarele: peste 29.000 semințe de canabis, în valoare de aproximativ 1.020.000 lei; echipamente de întreținere, preparare, instalații de iluminat, de filtrare a aerului, de umidificare, de irigare programată, de reflectare a luminii, de ermetizare, de încălzire pentru cultivarea indoor a plantelor de canabis, nutrienți, stimulatori de creștere, în valoare de peste 650.000 de lei; sumele de 1.180 de euro și 9.155 lei; trei laptop-uri, cinci hard diskuri, șase telefoane mobile, șase cartele SIM.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la punctele de lucru au fost depistate și identificate mai multe persoane care își procurau produse de la societățile respective, aceste persoane fiind conduse la sediul DIICOT — Serviciul Teritorial București, în vederea audierii.

Procurorii DIICOT au dispus cercetarea în stare de reținere a patru persoane — asociați și administratori ai societăților comerciale implicate — și cercetarea în libertate a celorlalte persoane, pentru complicitate și instigare la infracțiunea de „cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea sau deținerea drogurilor de risc, fără drept”.

Totodată, cele două persoane juridice implicate au fost puse sub acuzare.

La operațiune au participat procurori DIICOT de la Serviciul Teritorial București împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Serviciul Antidrog — Biroul Zonal 2. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata