DIICOT: Prejudiciu de 5 milioane euro cauzat de o grupare evazionistă destructurată de procurori

Procurorii DIICOT au efectuat 33 de percheziţii în vederea destructurării unei grupări infracţionale organizate, suspectată de infracţiuni de delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală, în urma cărora ar fi rezultat un prejudiciu de 5 milioane euro.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2010, pe raza mai multor judeţe, au funcţionat societăţi de tip ‘fantomă’ controlate de către suspecţi, acestea societăţi fiind folosite cu scopul de a eluda bugetul de stat, sumele de bani obţinute în urma activităţilor de evaziune fiscală şi delapidare intrând în posesia membrilor grupării”, informează un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Sălaj remis vineri.

Potrivit anchetatorilor, aceste societăţi „fantomă” erau înfiinţate pe numele unor persoane cu o condiţie materială precară, în scopul deschiderii unor conturi bancare, obţinerii de carduri şi emiterii de facturi fiscale fictive în interesul societăţilor comerciale aparţinând liderilor grupului de criminalitate organizată.

Sumele plătite prin conturile societăţilor fantomă erau ridicate în numerar sau de la ATM-uri imediat după plată şi se reîntorceau în posesia societăţilor cu activitate economică reală, administrare de suspecţi care foloseau aceste societăţi fantomă. Membrii grupării introduceau aceste sume în cadrul societăţilor pe care le administrau, cu titlu de împrumut asociat sau creditare firmă, creând aparenţa legalităţii acestor sume, se arată în comunicat.

„După folosirea acestor societăţi de tip ‘fantomă’, membrii grupului cesionau părţile sociale către cetăţeni străini pentru a se acredita ideea că pasivul şi activul societăţilor au fost preluate de către aceştia din urmă, împreună cu evidenţa contabilă a acestor societăţi, care în realitate nu există, aceste cesiuni fictive fiind realizate pentru inducerea in eroare a organelor fiscale. Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost ridicate de la locuinţele suspecţilor facturi fiscale, documente contabile, mijloace de stocare a datelor informatice, diferite sume de bani, ştampile ale unor societăţi comerciale folosite de suspecţi pentru activitatea de inducere în eroare, înscrisuri şi instrumente de plată”, susţin procurorii.

La sediul DIICOT — Biroul Teritorial Sălaj urmează să fie audiate 25 persoane.

Cele 33 de percheziţii de pe raza judeţelor Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanţa şi a municipiului Bucureşti au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, cu sprijinul Jandarmeriei Române, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Departamentul de Informa (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

ţii şi Protecţie Internă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata