Dilema gustului: bio versus non-bio

Dieta noastră ne îmbolnăveşte treptat şi distruge planeta. Un studiu recent a arătat că în nouă state, printre care şi România, rata obezităţii a ajuns la 30%. Între timp, în pieţe au apărut tot mai mulţi comercianţi care vând alimente organice, iar nutriţioniştii promovează dieta bio. Este mâncarea organică soluţia pentru o viaţă sănătoasă?

Produsele din supermarket-uri sunt mai ieftine şi mai gustoase decât alimentele organice. Atunci de ce să plăteşti mai mulţi bani pe legumele care au fost crescute fără pesticide sau pe carnea de vită hrănită doar cu iarbă?

Experţii au demonstrat că vacile crescute doar cu iarbă au carnea mai puţin grasă şi produc un lapte fără chimicale, care este mai bun pentru organism. Vitele din fermele industriale sunt tratate cu antibiotice şi hormoni de creştere care lasă reziduri chimice în carne şi lapte.

În plus, animalele din ferme sunt hrănite cu cereale pe bază de porumb care conţin multe calorii ca să se îngraşe cât mai repede pentru a fi sacrificate. Pentru recolta anuală de porumb sunt folosite până la 10 milioane de tone de îngrăşăminte chimice, ceea ce a crescut productivitatea cu 23% între 1990 – 2009, dar a dus la scurgeri toxice care au poluat Golful Mexic, scrie România liberă.

În goana după profit, companiile din industria alimentară utilizează diverse trucuri pentru a spori productivitatea şi pentru a putea vinde produsele la preţuri cât mai mici. Aceste trucuri au însă efecte negative asupra mediul înconjurător.

Ne bucurăm că găsim fructe în supermarketuri chiar şi iarna, dar acestea sunt cultivate în străinătate şi ca să ajungă în ţara noastră trebuie transportate cu tirurile, ceea ce înseamnă o amprentă de carbon destul de mare pentru privilegiul de a mânca o prună în decembrie. În aceste condiţii, întrebarea cea mai importantă este: face corpul diferenţa între produsele procesate din supermarket şi alimentele proaspete de la ţăranii din piaţă?

Diferenţa reală între produsele ecologice şi cele non-organice este prezenţa micronutrienţilor cum ar fi cuprul, fierul, manganul, precum şi acidul folic.

„Deşi deocamdată ştiinţa nu face diferenţa între mâncarea organică şi cea tradiţională, oamenii s-au împărţit în două tabere care se contrează permanent”, spune James McWilliams profesor la Universitatea de Stat din Texas. Toate aceste polemici nu îi ajută însă pe consumatorii care încearcă să mănânce sănătos şi să se încadreze într-un buget mai redus ca niciodată.

Cu siguranţă, alimentele organice conţin mai puţine chimicale, dar chiar şi fermierii organici folosesc substanţe chimice, mai exact biopesticide. Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în prezent există 195 biopesticide – substanţe provenite de la animale sau plante care sunt toxice pentru anumite specii – utilizate în 780 de produse comerciale.

Testul gustului

Majoritatea consumatorilor, chiar şi cei care vor să protejeze mediul înconjurător, iau în considerare preţul, gustul şi valoarea nutriţională a alimentelor înainte de a lua decizia să mănânce alimente bio sau obişnuite.
În ceea ce priveşte gustul, mai mulţi bucătari din America au analizat gustul alimentelor organice în comparaţie cele tradiţionale.

„Puiul organic este mai aromat şi are carnea mai densă, spre deosebire de cel non-organic care are carnea aţoasă şi fadă”, este părerea bucătarului Marco Canora. În schimb, în ceea ce priveşte friptura de porc, bucătarii Riad Nasr şi Lee Hanson cred este mai bună care provine de la animale hrănite cu iarbă şi cu cereale, nu doar cu iarbă. „Carnea non-organică este mai gustoasă, mai moale şi mai suculentă. Carnea non-organică îşi păstrează mai mult timp gustul, spre deosebirea de friptura organică pe care trebuie să o mesteci mai mult şi îşi pierde gustul repede”, argumentează ei.

Bucătăreasa Amanda Cohen consideră că „morcovii non-organici au gust dulce-amărui, veridic, spre deosebire de cei bio care sunt mult prea dulci”. Nectarinele organice, spune bucătarul Floyd Cardoz nu sunt doar dulci ca cele normale, dar au şi un pic de aciditate care le dă un gust mai deosebit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata