Dîncu: Zona penitenciarelor este Ev Mediu românesc

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, luni, 4 iulie, că în închisorile din Europa media detenţiei este de şapte luni, în timp ce în România depăşeşte şapte ani, menţionând că zona penitenciarelor la noi în ţară este aproape ‘la nivelul Evului Mediu’.

„Zona penitenciarelor este Ev Mediu românesc, este o zonă în care, recunoaştem, organismele internaţionale au observat deja asta, suntem pasibili de nişte sancţiuni pe care nici măcar nu le putem închipui în acest moment pentru că sunt foarte mari, pentru că a rămas la nivelul Evului Mediu aproape. Sunt clădiri de puşcării, dacă ne gândim la cea din Gherla, de la 1690 şi ceva, prima parte a clădirii. Este nevoie clară aici de o intervenţie masivă a statului. Trebuie să facem investiţii. În acelaşi timp, trebuie să găsim şi alte forme”, a afirmat vicepremierul, luni seară, la Realitatea Tv.

El a vorbit şi despre diferenţele dintre media detenţiei la alte închisori din Europa faţă de cele din România.

„Vă spun o cifră care este halucinantă, care este din statistica penitenciarelor. Dacă în puşcăriile din Europa media detenţiei este undeva la şapte luni, la noi depăşeşte şapte ani. Asta înseamnă că trebuie să facem ceva mult mai mult în acest sens. Cu siguranţă că este vorba şi de adaptare a justiţiei, este vorba şi de adaptarea populaţiei la altceva, dar noi trebuie să folosim mai bine probaţiunea. S-a introdus probaţiunea şi sunt în sistemul de probaţiune vreo 40.000 de condamnaţi, am înţeles, deci a funcţionat destul de bine. Va trebui să construim puşcării moderne, va trebui de asemenea să introducem zona privată”, a adăugat Dîncu.

Vicepremierul a mai spus că de ani de zile vin concerne specializate în lume pe închisori private şi pe acest tip de investiţie, care ne propun şi nouă să facem acest lucru, însă, „tot timpul căutăm soluţii de alt fel”.

„Este un fel de răzbunare, este un fel de frustrare, mi se pare, care vine din comunism şi care a intrat în mecanismul statului şi care acţionează faţă de cei care, la un moment dat, sunt vinovaţi, acţionează, mi se pare, cu ură, cu o pasiune negativă, ceea ce nu duce la reabilitarea lor pentru că pedeapsa, ştim, este doar o etapă în reabilitarea individului şi în integrarea înapoi a individului în societate. Guvernul a început, doamna Raluca Prună lucrează în acest moment la câteva proiecte, şi o să sprijinim acest proces pentru că este cu adevărat un lucru care este greu de stăpânit şi este unul în care suntem primitivi”, a precizat Dîncu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata