Dinu Patriciu – documentar

Omul de afaceri Dinu Patriciu s-a născut la 3 august 1950, în București.

Licențiat al Institutului de Arhitectură ”Ion Mincu” din București (1975).

Ca arhitect a realizat peste 60 de construcții în țară și în străinătate: hoteluri, imobile pentru birouri, locuințe, centre comerciale.

A fost distins cu premiul I la Concursul internațional de arhitectură pentru realizarea centrului administrativ și comercial al orașului Abu Dhabi — capitala Emiratelor Arabe Unite (1984); Premiul Uniunii Arhitecților din România pentru magazinul ”Universal” din Bârlad (1978); alte diverse premii la concursuri naționale.

Membru fondator al Fundației Liberale ”Rene Radu Policrat”.

Membru PNL (1990). Membru fondator și membru în Comitetul Director al PNL-Aripa Tânără (iunie 1990-februarie 1993).

În 1991, a deținut funcția de ministru al lucrărilor publice și amenajării teritoriului în cadrul Guvernului Petre Roman II.

Membru fondator și lider al Partidului Liberal-1993, constituit la 21 februarie 1993, prin fuzionarea PNL-AT cu o grupare din cadrul PNL-CD.

Deputat de Timiș, ales pe lista PNL (9 iunie 1990-14 octombrie 1992), apoi de Dâmbovița, ales pe lista CDR, reprezentând PNL-AT (16 octombrie 1992—decembrie 1996).

A fost lider al Grupului parlamentar al Partidului Liberal ’93 și al Partidului Alianței Civice (octombrie 1992 — decembrie 1994) și a făcut parte din Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic și din Comisia pentru buget, finanțe și bănci (1995).

În 1996, a candidat la funcția de primar general al municipiului București, ca reprezentant al PL ’93.

A fost ales din nou deputat, în legislatura 2000-2004, ca reprezentant al PNL, circumscripția Prahova, și a făcut parte din Comisia pentru industrii și servicii.

A demisionat din Parlamentul României la 18 iunie 2003, statutul său de demnitar al statului fiind incompatibilă cu deținerea de funcții executive în domeniul afacerilor.

A fost inițiator al Fundației pentru Libera Inițiativă, prima organizație non-guvernamentală românească de sprijinire a liberei inițiative și a unirii comunităților de afaceri și politice; fondator și președinte al Fundației Dinu Patriciu, organizație non-guvernamentală.

Membru în Consiliul de conducere al Uniunii Generale a Industriașilor din România (2002) și președinte al Alianței Confederațiilor Patronale din România (ACPR), instituție afiliată la Confederația Patronatelor Europene (UNICE).

În ceea ce privește domeniul afacerilor, în februarie 1990, Dinu Patriciu a înființat SC Alpha Construcții și Investiții Imobiliare S.A., care a obținut Autorizația de funcționare nr. 1, fiind prima firmă privată înființată în România postcomunistă.

În 1998, a achiziționat compania Rompetrol, iar în 2001, a devenit președinte al Consiliului de Administrație și director general CEO al The Rompetrol Group, NV (TRG), devenită o societate petrolieră multinațională cu sediul în Olanda. În 2002, el a perfectat cea mai importantă tranzacție de pe piața petrolieră din România: încheierea unui parteneriat al Rompetrol cu OMV, grupul petrolier austriac.

Dinu Patriciu a contribuit la transformarea Rompetrol într-o firmă de servicii petroliere importantă în Uniunea Europeană. Au fost achiziționate rafinăria Vega (1999), apoi Petros SA (2000), dar și pachetul majoritar al Petromidia SA (2001), cea mai modernă rafinărie și complex petrochimic din România.

Grupul Rompetrol a dezvoltat un program de extindere la nivel internațional în Balcani, Republica Moldova, Georgia și Ucraina, achiziționând, la sfârșitul lui 2005, Grupul Dyneff SA, cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franța.

În 2006, Topul 300 al revistei Capital îl plasa pe Dinu Patriciu pe locul al șaptelea dintre cei mai bogați români, cu o avere de circa 300-350 de milioane de dolari.

În august 2007, Dinu Patriciu a vândut 75% din acțiunile Rompetrol Holding care controla Grupul Rompetrol (el deținând un procent de 80% din acțiuni), companiei petroliere de stat KazMunaiGaz din Kazahstan. În urma acestei tranzacții, el a rămas în continuare președintele și directorul general al grupului Rompetrol.

În 2009, Patriciu se afla pe poziția 397 din 739 de miliardari ai listei Forbes, averea sa fiind estimată la 1,8 miliarde de dolari (1,3 miliarde euro). Dinu Patriciu deținea active imobiliare în Germania, Suedia sau Polonia.

Avea două fete.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit marți, 19 august 2014,la Londra. În decembrie 2012 a fost supus unui transplant de ficat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata