Diplomat american: Trump a dorit ca Zelenski să declare public că îl va investiga pe Burisma

Diplomatul american Bill Taylor a declarat că Gordon Sondland i-a spus că președintele Trump dorește ca Volodimir Zelenski să declare public că îl va investiga pe Burisma și alegerile din 2016, potrivit unei copii a unei mărturii a lui Taylor obţinută de CNN.

„În timpul acelui apel telefonic, ambasadorul Sondland mi-a spus că președintele Trump i-a spus că dorește ca președintele Zelensky să declare public că Ucraina îl va cerceta pe Burisma și presupusa ingerință urkainiană în alegerile americane din 2016”, potrivit mărturiei aacestuia din Camera Reprezentanţilor.

Sondland, ambasadorul SUA în Uniunea Europeană, i-a spus lui Taylor că a făcut o greșeală mai devreme, spunând oficialilor ucraineni că o întâlnire între Casa Albă şi Zelensky „depindea de un anunț public privind anchetarea.”

„De fapt, ambasadorul Sondland a spus că” totul „depinde de un astfel de anunț, inclusiv asistența de securitate”, a mărturisit Taylor.

Ambasadorul Bill Taylor este un martor cheie în ancheta în care este implicat preşedintele american, a depus mărturie marţi în fața a trei comisii ale Camerei Reprezentanţilor.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi furnizarea documentelor referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina.

Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata