Diplomatul Silviu Ionescu şi-a părăsit postul din Singapore fără încuviinţarea MAE

Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a părăsit postul din această ţară, imediat după producerea accidentului soldat cu decesul unei persoane, fără să aibă încuviinţarea superiorilor săi din Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Informaţia apare în motivarea decizie Judecătoriei Sectorului 5 prin care magistraţii au prelungit, pe 4 iunie, mandatul de arestare preventivă în cazul lui Silviu Ionescu.

Judecătorii arată că Silviu Ionescu a părăsit sub un fals pretext statul Singapore, „încălcând procedurile existente şi asigurându-se că nu vor exista piedici în demersul său”.

Astfel, secretara Ambasadei României din Singapore, Maria Truşcă, soţia şoferului diplomatului, le-a declarat procurorilor că Silviu Ionescu a întocmit, pe 17 decembrie 2009, două documente pe care urma să le transmită Ministerului de Externe din Singapore şi România, prin care îşi anunţa plecarea din Singapore.

Apoi, el a cumpărat în grabă un bilet de avion cu destinaţia România, după care i-a solicitat secretarei să transmită cele două documente după ora 23,00, când el era deja îmbarcat în avion.

Vineri, în faţa magistraţilor de la Judecătoria sectorului 5, Silviu Ionescu a declarat că îşi va da demisia din MAE, deoarece starea sa de sănătatea s-a agravat din cauza stresului la care este supus.

Procurorii din Singapore au descoperit că Silviu Ionescu a condus sub influenţa băuturilor alcoolice.

La dosar există declaraţia martorei Ae Ree, care spune că Silviu Ionescu a consumat o cantitate considerabilă de alcool înainte de a se urca la volanul maşinii ambasadei.

De altfel, procurorii din Singapore susţin că, în momentul în care diplomatul român a sunat la numărul de urgenţă 999, el a dat dovadă de incoerenţă, fapt ce atestă că el consumase băuturi alcoolice.

Anchetatorii din Singapore nu au putut proba această acuzaţie, „întrucât inculpatul s-a prevalat şi s-a bucurat de imunitate diplomatică”.

Pe 8 mai, Silviu Ionescu a fost arestat de Judecătoria Sectorului 5, după ce procurorii Parchetului General l-au acuzat că a încercat să influenţeze declaraţiile unor martori.

Silviu Ionescu este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.

Potrivit Parchetului General, pe 15 decembrie 2009, în jurul orei 3,10, Silviu Ionescu, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparţinând Ambasadei României în Singapore, a accidentat, la o intersecţie semaforizată, două persoane, care traversau regulamentar pe trecerea de pietoni.

Conducătorul auto a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă autovehiculul, producând ulterior un alt accident, soldat cu rănirea altei persoane.

Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave care i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două victime suferind şi ele o serie de leziuni.

Procurorii susţin că, ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Silviu Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României după orele 2,00, situaţie neconformă cu realitatea pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze.

La revenirea sa în România, Silviu Ionescu a negat că se afla la volan, afirmând că maşina ambasadei fusese furată înainte de accident.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata