Direcţiile silvice, eligibile pentru atragerea fondurilor euorpene

Fondurile europene destinate silviculturii pentru construirea de drumuri forestiere si corectarea torentilor vor putea fi accesate si de directiile silvice, nu numai de administratia centrala a Romsilva, a declarat directorul general adjunct al Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, Gheorghe Nichiforel.

“În prezent a fost modificat actul normativ prin care fondurile europene din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pot fi atrase si de directiile silvice, acestea fiind eligibile in momentul de fata pentru depunerea de proiecte in cadrul masurii 125 “Îmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii pâna in anul 2013”, a spus Nichiforel.

În prezent, ghidul solicitantului pentru masura 125 este publicat pe site-ul MAPDR pentru consultare, masura urmând sa fie lansata cel târziu in aceasta toamna. “Ghidul solicitantului se afla pentru consultare pe o perioada de 30 de zile, urmând sa fie lansata ulterior.
Consider ca in aceasta iarna vom putea pregati studiile de fezabilitate pentru depunerea cererilor de finantare privind construirea de drumuri forestiere si corectare de torenti, iar ulterior vom lansa si licitatiile”, a spus Nichiforel. Romsilva intentioneaza sa atraga, pâna in 2013, aproape jumatate din fondurile europene alocate sectorului forestier prin acesta masura din PNDR.

“Vrem sa accesam din fonduri europene peste 100 de milioane de euro, pâna in 2013, din suma totala de 267 milioane euro alocata masurii 125”, a adaugat Nichiforel. Directorul general adjunct al RNP a afirmat ca aceasta masura este foarte importanta pentru accesibilitatea in fondul forestier si corectarea torentilor, in conditiile in care 25% din masa lemnoasa este inaccesibila la ora actuala.

Obiectivul principal al masurii se refera la adaptarea infrastructurii agricole si forestiere la noile structuri de proprietate aparute ca urmare a procesului de restituire a proprietatilor in vederea cresterii competitivitatii sectorului agricol si forestier. Prin masura 125 pot obtine finantari de 100% din fonduri europene pentru construirea sau modernizarea drumurilor de acces, poduri si podete, drumurilor agricole de exploatatie, pentru sisteme de irigatii, de desecare si drenaj si alte lucrari de imbunatatiri funciare, pentru lucrari de corectare a torentilor, situate in fond funciar agricol, etc.

Beneficiarii masurii sunt organizatiile si federatiile de utilitate publica, cele ale proprietarilor de terenuri agricole constituite in conformitate cu legislatia in vigoare, consilii locale si asociatii ale acestora.Valoarea maxima finantata este 1,5 milioane euro pe proiect. RNP-Romsilva functioneaza sub autoritatea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si administreaza 3,5 milioane hectare de paduri proprietatea statului si peste un milion de hectare de padure din proprietate privata, dintr-o suprafata totala a fondul forestier national de 6,48 milioane hectare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata