Directorii DSP şi DSVSA Braşov şi fostul director APIA Călăraşi, în conflict de interese

Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul fostului director executiv al APIA Călărași, Otilia Bălășoiu, al directorului DSP Brașov, Alexandru Bălescu, și al directorului executiv al DSVSA Brașov, Dorin Valter Enache.

Potrivit un comunicat ANI transmis vineri , în perioada exercitării funcției publice, Otilia Bălășoiu a semnat/ aprobat cererile prin care societatea în cadrul căreia fostul său soț deține calitatea de asociat a obținut subvenții acordate de APIA, Centrul Județean Călărași, în cuantum total de 259.476,87 Lei. De asemenea, în calitate de director coordonator al DSP Brașov, Alexandru Bălescu a semnat autorizația sanitară de funcționare pentru propriul cabinet medical individual, ‘Dr. Bălescu Alexandru’.

”Astfel, Bălășoiu Otilia și Alexandru Bălescu au încălcat dispozițiile art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/ 2003, potrivit cărora ‘Funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații: […] interesele  sale patrimoniale, ale soțului său rudelor sale de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice”, precizează ANI.

În ceea ce privește incompatibilitatea lui Enache Dorin Valter, ANI susține că acesta, în calitate de director executiv în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, a semnat o serie de documente având ca obiect încheierea mai multor contracte de prestări servicii între DSVSA Brașov și societatea comercială în cadrul căreia fiica sa a deținut calitatea de asociat.

”Astfel, Enache Dorin Valter a încălcat dispozițiile art. 79, alin. (1), lit. a) și c) din Legea nr. 161/ 2003, potrivit cărora ‘ Funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații: este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial […] interesele sale patrimoniale, ale soțului său rudelor sale de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice. […]’. Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază — de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Enache Dorin Valter nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, precizează ANI. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata