Directorul general al Institutului Cantacuzino a fost demis de ministrul Sănătăţii

Directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Cantacuzino, Radu Iordăchel, a fost demis din funcţie, vineri, de ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii, decizia ministrului vine ca urmare a raportului de autorizare realizat de Agenţia Naţională a Medicamentului care evidenţiază faptul că planul de măsuri corective şi de remediere a deficienţelor la liniile de producţie ale institutului, pe care conducerea şi l-a asumat, nu a fost în totalitate respectat şi implementat.

„Conform raportului ANM, la linia de vaccinare pentru vaccinul sezonier s-au remediat deficienţele astfel încât producţia acestui tip de produs ar putea demara din data de 15 mai 2010. Acest termen nu afectează cu nimic demararea în toamnă a campaniei de vaccinare cu vaccin sezonier, deoarece producţia pentru acest tip de vaccin începe în fiecare an la sfârşitul lunii mai.

În schimb, raportul arată că linia de producţie a vaccinului antituberculoză (BCG) nu poate fi autorizată din cauza deficienţelor constatate în luna februarie şi care nu au fost remediate, deşi existau în planul de măsuri pentru retehnologizare. Acest fapt duce la dificultăţi în realizarea calendarului naţional de imunizări”, precizează comunicatul de presă.

Sursa citată menţionează că ministrul Sănătăţii consideră, în continuare, că producătorul român de vaccinuri are o importanţă deosebită în sistemul de sănătate publică şi precizează că îi va solicita noii conduceri un nou plan de eficientizare şi de retehnologizare a institutului.

„Ministrul şi-a exprimat, de asemenea, nemulţumirea cu privire la calitatea managementului acestei instituţii şi speră că noua conducere va înţelege însemnătatea Institutului Cantacuzino pentru România. Noua conducere a institutului va fi anunţată în cel mai scurt timp”, precizează comunicatul de presă.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie ”Cantacuzino” este singurul producător la nivel naţional de vaccinuri incluse în Programul naţional de imunizare.

Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras Institutului Cantacuzino, la începutul lunii februarie, autorizaţia de punere pe piaţă a vaccinurilor şi a tuturor produselor injectabile, deoarece acesta nu a respectat regulile de bună practică de producţie (GMP – Good Manufacturing Practice).

Pe 22 februarie, conducerea Institutului Cantacuzino i-a prezentat ministrului Sănătăţii un plan de remediere a neconformităţilor la liniile de producţie a vaccinurilor, care fusese agreat şi acceptat de Agenţia Naţională a Medicamentului. După realizarea acestui plan, ANM urma să elibereze institutului autorizaţia de fabricaţie.

Planul de măsuri avea ca termen de finalizare data de 15 aprilie şi viza o serie de lucrări la instalaţiile de apă şi aer, la echipamentele de monitorizare aer/ apă/ temperatură, mici lucrări de infrastructură, dar şi o serie de reverificări ale parametrilor de lucru la cele două linii de producţie ale vaccinurilor anti-tuberculoză şi pandemic.

La acea vreme, directorul Institutului Cantacuzino îl asigura pe ministrul Sănătăţii că, în cea de-a doua parte a lunii aprilie, odată cu obţinerea autorizaţiei de fabricaţie, producţia de vaccin poate demara.

Ministrul Sănătăţii îi cerea atunci directorului Institutului Cantacuzino un raport săptămânal cu lucrările şi activităţile desfăşurate de producătorul român de vaccinuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata