Directorul Institutului Wiesel: Parchetul confirmă victimele unei execuţii în masă a evreilor în România

Directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian, a declarat miercuri, 16 aprilie, că Parchetul Militar a dat o soluţie în dosarul privind groapa comună de la Popricani, judeţul Iași, care confirmă o acţiune a Armatei Române împotriva unor civili de etnie evrei.

„În martie s-a dat această soluţie care confirmă victimele, confirmă prezenţa armamentului, a gloanţelor de provenienţă militară românească, de la Cugir și Mediaș, confirmă implicarea unor factori militari în această crimă și a unor civili, de asemenea, și în încheiere dispune ca în cauza privind uciderea a 36 de persoane etnici evrei în comuna Popricani, jud. Iași, în vara anului 1941 să dea soluţia de neîncepere a urmăririi penale și de clasare a cazului”, a spus miercuri Alexandru Florian, într-o conferinţă de presă la sediul Institutului.

Procurorii Parchetului Militar arată, în soluţie, că „faptele ce fac obiectul prezentului dosar sunt susceptibile a întruni elementele constitutive de genocid, însă având în vedere că există autoritate de lucru judecat, urmează să se dispună clasarea cauzei (persoanele responsabile de comiterea faptelor au fost condamnate definitiv)”.

„Ceea ce este foarte important, sunt două elemente, pe de o parte buna colaborare cu instituţiile statului abilitate care au fost implicate în această cercetare criminalistică și (…) este primul act juridic în care se consemnează și se recunoaște, după 70 de ani, că evreii au reprezentat victime ale Holocaustului din România, din responsabilitatea unor trupe ale Armatei Române, că victimele erau populaţie civilă, că au fost acolo doar din cauza etniei lor și că au fost executaţi fie cu arme albe, fie prin glonţ”, a afirmat directorul Elie Wiesel.

El a mai spus că acest lucru este foarte important în România, unde încă mai sunt mesaje publice de negare sau de minimalizare a tragediei evreilor din România și a responsabilităţii instituţiilor statului românesc din acea perioadă.

În noiembrie 2010 Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, prin istoricul Adrian Cioflâncă, membru al CNSAS, a descoperit o groapă comună cu 36 de victime evrei, aflată în pădurea Vulturi, Popricani, judeţul Iași. Investigaţia arheologică și istorică a fost completată de investigaţia penală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata