Directorul OCPI Braşov şi alţi nouă inculpaţi, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Braşov, Marius Mihăilă, a fost trimis luni în judecată sub control judiciar pentru fapte de corupţie, alături de alte nouă persoane.

Marius Mihăilă este acuzat de instigare la abuz în serviciu, încheierea de tranzacţii financiare de către funcţionari publici utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei şi intermedierea sau înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale de către funcţionarul public care are sarcina de a supraveghea şi controla operatorul economic privat, toate în formă continuată, precum şi de efectuarea de operaţiuni financiare, ca activităţi de producţie, comerţ sau prestări servicii, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată, tot sub control judiciar, Bogdan Cristea, şeful Serviciu cadastru din cadrul OCPI Braşov, acuzat de săvârşirea a şapte infracţiuni, printre care abuz în serviciu, instigare la fals şi uz de fals.

Procurorii i-au mai deferit justiţiei pe Oana Mihăilă, Gabriel Bogatu, Ziţa Cristea, Cosmin Ioan Constantinescu, Iulian Florin Petrişor, Bogdan Mihai Moga, Maria Manuela Ștefan şi Ioan Cristian Băncilă, aceştia urmând să fie judecaţi în stare de libertate.

Faptele au fost comise în perioada 1 noiembrie 2012 — octombrie 2015, potrivit unui comunicat al DNA .

„Inculpatul Mihăilă Marius, în calitate de director interimar al OCPI Braşov, a oferit consiliere şi a îndrumat persoane fizice şi juridice care doreau să obţină lucrări cadastrale către anumite persoane, respectiv către inculpaţii Constantinescu Cosmin, Petrişor Iulian Florin şi Moga Bogdan Mihai. Cei trei erau persoane fizice autorizate să efectueze lucrări cadastrale, geodezie şi cartografie şi, totodată, angajaţi ai unei societăţi comerciale specializată în astfel de servicii, controlată de directorul OCPI Braşov, Mihăilă Marius”, se precizează în comunicat.

Referitor la societatea comercială respectivă, anchetatorii au stabilit că şeful OCPI Braşov a deţinut calitatea de asociat şi de administrator până în luna octombrie 2013, iar ulterior a continuat să controleze firma prin intermediul lui Gabriel Bogatu, cu scopul de a obţine bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. În plus, Mihăilă s-a implicat şi în soluţionarea nemulţumirilor clienţilor, generate de faptul că angajaţii firmei respective îşi îndeplineau cu întârziere lucrările cadastrale astfel obţinute.

„În acelaşi context şi în acelaşi scop, inculpatul Mihăilă Marius, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei de director al OCPI Braşov, atât sub aspectul problemelor cadastrale cu care se confruntă diferite persoane care se adresează OCPI Braşov, cât şi sub aspectul traseului lucrărilor cadastrale înregistrate în evidenţele instituţiei şi inspectorilor de cadastru cărora le sunt repartizate aceste lucrări, a încheiat tranzacţii financiare cu privire la activitatea firmei de cadastru, atât în mod direct, dar şi indirect, prin intermediul inculpaţilor Bogatu Gabriel şi Mihăilă Oana, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”, se mai arată în comunicat.

În lunile martie şi aprilie 2015, Mihăilă a determinat-o pe Maria Manuela Ștefan, inspector cadastral în cadrul Serviciului de cadastru al OCPI Braşov, prin intermediul inculpaţilor Cristea şi Băncilă, să accepte soluţiile propuse în două documentaţii, să le recepţioneze şi să le avize, deşi acestea încălcau dispoziţiile legale, atestând în mod nereal alte forme şi amplasamente ale imobilelor menţionate.

Cele două documentaţii cadastrale, realizate în beneficiul lui Băncilă şi înregistrate ulterior la OCPI Braşov, au fost întocmite de către inculpaţii Cosmin Constantinescu, Iulian Petrişor şi Bogdan Moga, în cuprinsul lor fiind atestate în mod nereal alte forme şi amplasamente a două terenuri. Faptele au fost comise în dauna Primăriei Bran, care deţinea terenul proprietate publică şi din care fost ocupată abuziv o suprafaţă de 287 de metri pătraţi.

„Anterior, în cursul lunilor februarie — martie 2015, inculpatul Băncilă Ioan se deplasase în teren şi indicase o altă formă a celor două terenuri, determinându-l pe inculpatul Constantinescu Cosmin să ateste în planurile de amplasament şi delimitare o altă formă (implicit şi un alt amplasament al terenurilor deţinute), decât cea avută la momentul cumpărării terenurilor respective în anul 2013. Cererile de reexaminare a celor două documentaţii cadastrale, depuse de Primăria Bran au fost respinse, prin două referate întocmite de inculpatul Cristea Bogdan la instigarea lui Marius Mihăilă”, mai susţin procurorii.

Bogdan Cristea este acuzat că în perioada iulie — octombrie 2015, în calitate de şef Serviciu cadastru din cadrul OCPI Braşov, a oferit sprijin unor persoane fizice autorizate, operatori economici, precum şi inculpatei Ziţa Cristea, mama sa, în vederea întocmirii unor documentaţii cadastrale efectuate de aceştia, în condiţiile în care persoanele respective îi dădeau diferite sume de bani în schimbul sprijinului acordat sau efectuau documentaţii cadastrale în mod gratuit la solicitarea inculpatului pentru diverse persoane.

În aceeaşi perioadă, Bogdan Cristea, cu sprijinul mamei sale, a efectuat mai multe lucrări cadastrale în beneficiul unor firme şi persoane fizice. El a depus ulterior documentaţiile la OCPI Braşov în numele mamei sale, care a încasat de la beneficiari, în contul său bancar, contravaloarea lucrărilor cadastrale respective.

În iulie 2015, Cristea a efectuat, cu sprijinul unei persoane autorizate, patru lucrări cadastrale în beneficiul unei firme, după care a determinat-o pe mama sa să ştampileze şi să semneze documentaţiile respective.

„În ambele situaţii, inculpatul s-a folosit de informaţiile obţinute în virtutea funcţiei de inginer şef al OCPI Braşov, atât sub aspectul problemelor cadastrale cu care se confruntă diferite persoane care se adresează OCPI Braşov, cât şi sub aspectul traseului lucrărilor înregistrate în evidenţele instituţiei şi a inspectorilor de cadastru cărora le sunt repartizate aceste lucrări, respectiv a bazelor de date deţinute de instituţie”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Marius Mihăilă, Oana Mihăilă, Gabriel Bogatu şi Ziţa Cristea, dosarul fiind trimis spre judecare Tribunalului Braşov. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata