Directorul Spitalului Athena din Timişoara, trimis în judecată pentru decontări false şi internări fictive

Dan Alexandru Szabo, directorul Spitalului privat Athena din Timișoara, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru înșelăciune și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiind acuzat că a indus în eroare Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, prezentând pentru decontare servicii medicale fictive.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, începând cu luna august 2012, în calitate de director executiv al Spitalului privat Athena, Dan Alexandru Szabo a indus în eroare Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, prezentând pentru decontare servicii medicale fictive și, în acest scop, a determinat mai mulți angajați ai spitalului să întocmească foi de observație clinică generală pe numele unor pacienți fictivi, în care se menționa prestarea unor servicii medicale fictive.

După momentul învestirii ca manager executiv, Dan Alexandru Szabo le-a solicitat medicilor care își desfășurau activitatea în spital să crească numărul de internări, condiție esențială pentru realizarea performanțelor stabilite prin contractul încheiat de acesta cu angajatorul, precum și pentru sporirea veniturilor proprii.

Astfel, o creștere a mediei de pacienți spitalizați cu 7 pacienți pe zi (adică realizarea unei medii de 20 de pacienți spitalizați pe zi, față de media de 13 existentă la data preluării funcției — aspect menționat în contract) ar fi condus la creșterea valorii încasărilor spitalului și i-ar fi adus lui Dan Alexandru Szabo o creștere a veniturilor.

Datorită costurilor ridicate ale prestațiilor medicale, specifice unui spital privat, creșterea numărului de internări nu a fost posibilă, astfel încât Dan Alexandru Szabo le-a solicitat medicilor să facă internări fictive (adică să întocmească foi de observație clinică generală ce atestau prestarea unor servicii medicale spitalicești pacienților ce se adresaseră spitalului doar pentru efectuarea de analize medicale sau ale căror date de identificare erau deținute de medici, chiar dacă spitalul nu le prestase acestora niciun serviciu medical).

În vederea atragerii pacienților, prin intermediul medicilor de familie s-au făcut campanii prin care se ofereau pachete de analize gratuite persoanelor care se prezentau cu adeverință de venit și bilet de trimitere de la medicul de familie.

În ciuda opoziției medicilor, Dan Alexandru Szabo i-a determinat în cele din urmă pe aceștia să întocmească astfel de foi de observație, utilizând ca factor de presiune amenințarea desfacerii contractului de muncă.

Este de menționat faptul că activitatea lui Dan Alexandru Szabo de determinare a medicilor să întocmească foi de observație ce atestau internări nereale i-a vizat pe medicii angajați ai spitalului ale căror venituri proveneau exclusiv din această unitate spitalicească.

Cum în luna decembrie 2012 spitalul nu reușise să utilizeze suma aferentă serviciilor medicale spitalicești contractate, ceea ce, pe lângă o reducere a veniturilor, ar fi condus și la reducerea valorii serviciilor medicale ce urmau a fi contractate în 2013, presiunile exercitate de Dan Alexandru Szabo asupra medicilor în vederea întocmirii de foi de observație clinică generală nereale au crescut, ceea ce a determinat o explozie a cazurilor internate la finalul lunii decembrie 2012.

Prejudiciul estimat a fi produs în cauză este de aproximativ 183.911 lei, sumă cu care s-a constituit parte civilă Casa Județeană de Pensii Timiș.

Prin ordonanța procurorului din data de 24 martie 2014 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra sumelor datorate de partea responsabilă civilmente SC Athena Hospital SA, în temeiul contractelor de furnizare de servicii medicale spitalicești încheiate anual, până la concurența sumei de 183.911 lei.

Dosarul se va judeca la Judecătoria Timișoara. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata