Directorul Spitalului Judeţean Constanţa, arestat preventiv

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis joi, 19 mai, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Dănuţ Căpăţînă, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, acuzat de luare de mită.

Decizia nu este definitivă, însă directorul de spital va fi dus în arestul Poliţiei Capitalei.

Dănuţ Căpăţînă a fost surprins miercuri în flagrant de către procurorii anticorupţie după ce a primit de la o persoană o mită de 10.000 de euro.

Potrivit DNA, în perioada 2011 — 2015, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, reprezentat de Dănuţ Căpăţînă, şi o societate comercială s-a încheiat un acord-cadru şi mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activităţii (licenţe de aplicaţii şi diferite programe), disponibilitate volum de calcul şi stocare date, asigurarea serviciilor de consultanţă de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanţă, configurarea şi adaptarea în funcţie de nevoile specifice ale spitalului şi instruirea utilizatorilor.

DNA precizează că valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 euro (fără TVA) — aproximativ 139.200 euro (fără TVA)/an.

„În acelaşi context, pentru ‘buna derulare’ a contractelor şi pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, Dănuţ Căpăţînă a pretins şi primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanţii firmei respective (denunţători în cauză) iniţial suma de 2.300 euro, majorată ulterior la 2.900 euro. Plăţile s-au făcut, la indicaţia lui Căpăţînă, în baza unor contracte de ‘consultanţă’ încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore, ce aparţineau managerului unităţii medicale, deşi firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea de servicii”, susţin procurorii.

Anchetatorii au reţinut că, în perioada 2012 — august 2015, el a primit în această modalitate suma totală de peste 77.400 euro la care se mai adaugă 8.000 euro primiţi cash.

„În aprilie 2016, în contextul în care aceeaşi societate se afla în negocieri cu spitalul în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, Căpăţînă i-a amintit unuia dintre denunţători faptul că mai are de achitat o ‘datorie’ de 50.000 euro. După ce au căzut de acord cu privire la suma şi modalitatea de remitere, respectiv 25.000 — 30.000 de euro, plătibilă cash şi în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro/lună, faţă de procentul de 15% pretins anterior”, mai arată DNA.

Pe 4 noiembrie 2014, Dănuţ Căpăţînă, în aceeaşi calitate de manager, a fost trimis în judecată într-un alt dosar, în care este acuzat de tentativă la abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata