Discuţiile de la MS cu medicii de familie s-au încheiat fără un rezultat concret

Discuţiile avut marţi (6 aprilie 2010) de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, cu reprezentanţii medicilor de familie şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate s-au încheiat, după 6 ore, fără a se ajunge însă la un rezultat concret.

Ministrul Cseke Attila şi-a exprimat speranţa, la finalul discuţiilor, că se va ajunge la o concluzie în cursul zilei miercuri. Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a spus că a identificat, în cadrul discuţiilor, o serie de probleme care vor fi analizate din punct de vedere tehnic, miercuri.
Ea a precizat că, dacă în cursul zilei de miercuri se va semna un protocol cu valoare juridică, medicii de familie vor relua joi eliberarea reţetelor compensate şi gratuite, precum şi a concediilor medicale.

La rândul său, Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, a subliniat că sunt încă multe lucruri de discutat, care apoi vor trebui analizate cu membrii organizaţiei, după aceea urmând să fie luată o decizie. Ea a informat că discuţiile privind contractul-cadru, normele de aplicare a acestuia şi contractul individual de servicii medicale vor fi reluate miercuri, la ora 9,00, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Dr. Rodica Tănăsescu a subliniat că se va analiza fiecare punct din normele de aplicare şi din contractul individual. „Nu vom pleca până nu vom finaliza aceste acte normative”, a completat ea. Aproximativ 20 de medici de familie au aşteptat în faţa sediului Ministerului Sănătăţii rezultatul discuţiilor.
Medicii de familie nu mai eliberează de săptămâna trecută reţete compensate şi gratuite şi nu mai parafează bilete de trimitere sau concedii medicale deoarece nu au semnat contractul-cadru cu casa de asigurări.

„Vom consulta pacienţii, îi vom trata, dar cu reţete simple. Nu avem nici contract-cadru şi nici norme de aplicare. Dacă normele au fost elaborate, ele au fost elaborate fără să se discute cu noi”, declara preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă. Contractul-cadru urma să intre în vigoare la data de 1 aprilie, însă nu a fost publicat în Monitorul Oficial şi nici nu se cunosc normele de aplicare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata