Disponibilizările din sistemul bugetar, învăluite în amnezia miniştrilor

Miniştrii Cabinetului Boc au uitat, la finalul şedinţei de miercuri (14 aprilie 2010) a Executivului, dacă printre subiectele abordate s-a aflat şi cel al disponibilizărilor din sistemul bugetar, despre care vorbea, luni seară, într-o declaraţie TV, preşedintele Traian Băsescu.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, primul care a ieşit la declaraţii la finalul şedinţei, a susţinut că nu ştie dacă s-a vorbit sau nu despre disponibilizări, precizând că Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului, poate să dea detalii pe acest subiect. „Dacă domnul Cseke nu şi-a amintit, deşi era în sală, nici eu nu-mi amintesc”, a răspuns şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Un blocaj de memorie a avut şi ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, care a răspuns în consens cu ceilalţi colegi de Cabinet. Întrebat dacă poate el are o memorie mai bună, Dumitru a spus: „Nici eu n-am această memorie”.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a susţinut că nu s-a făcut un bilanţ şi nici n-au venit miniştrii cu o situaţie a disponibilizărilor, refuzând să confirme informaţii neoficiale apărute în presă, potrivit cărora Executivul pregăteşte un aşa-zis „val doi al concedierilor”.

„Nu au venit miniştrii cu o situaţie privind disponibilizările. Din câte ştiu eu veştile privind acel nou plan privind disponibilizările nu au fost asumate de nimeni”, a spus Ioana Muntean. Ea a explicat că disponibilizările în sistemul bugetar sunt prevăzute prin legea 329/2009 privind reorganizarea instituţiilor publice.
„Prin acea lege au fost reduse aproximativ 9.000 de posturi şi în bugetul pe anul 2010 nu sunt prevăzute sume pentru bugetarea acestora”, a afirmat Ioana Muntean.

În sistemul de învăţământ este încă valabilă intenţia Ministerului Educaţiei de a desfiinţa 15.000 de posturi, prin aplicarea standardele de cost. Alte disponibilizări au fost deja operate în Transporturi, un total de peste 10.000 de concedieri fiind programate în acest an în sistem. În sectorul energetic peste 3.500 de salariaţi vor fi disponibilizaţi în 2010, conform unei Hotărâri de Guvern publicate în 15 februarie.

Luni seara, la o emisiune a postului B1TV, preşedintele Traian Băsescu a declarat că, săptămâna viitoare, va convoca membrii Guvernului la Palatul Cotroceni pentru a discuta inclusiv subiectul reducerilor de personal. „Nu vă ascund că nu sunt convins nici de realitatea a ceea ce se afirmă la Guvern: ‘Am închis agenţii şi am dat oamenii afară’.

Nu prea am văzut în statistici şomeri din sectorul bugetar. O să mă mai uit cu atenţie în zilele următoare. S-au comasat ministere, a rămas acelaşi număr de salariaţi. Ceva e în neregulă şi acolo”, a spus şeful statului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata