Divorţul şi salariul tăiat protejează rău-platnicii

Câteva tipuri de restanţieri sunt feriţi printr-o ordonanţă de penalităţile mari impuse de bănci pentru a-şi impulsiona clienţii să-şi plătească ratele la timp, aşa cum s-au angajat în contract.

Dobânzile penalizatoare care sancţionează neachitarea ratelor la creditele contractate vor putea fi cu cel mult două puncte procentuale peste nivelul celor percepute la împrumuturile luate în mai multe situaţii: dacă debitorul divorţează, i-a scăzut salariul cu cel puţin 15%, este şomer sau se află în concediu de boală prelungit.

Aceste prevederi aproape că îndeamnă debitorii aflaţi în una dintre aceste categorii să întârzie plata ratelor, deşi şi-au asumat această obligaţie.

Noua prevedere a fost inclusă în ordonanţa care stabileşte nivelul comisioanelor de rambursare anticipată a împrumuturilor la cel mult 1%. Reprezentanţii băncilor se limitează de cele mai multe ori numai la a declara că respectă prevederea legii, fără a intra în dezbateri despre corectitudinea unor astfel de reglementări.

Oficialii BCR atenţionează că actul normativ nu reglementează unele detalii referitoare la aplicarea dobânzilor penalizatoare mici. „Ordonanţa nu dă detalii vizavi de perioada pentru care se aplică rata (de dobândă – n.r.) majorată cu maximum două puncte procentuale sau dacă banca poate decide asupra perioadei, ceea ce face dificilă, dar nu imposibilă, aplicarea prevederii”, spun reprezentanţii acestei bănci.

Continuarea în Evenimentul Zilei

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata