DNA: 12 inculpaţi trimişi în judecată pentru fraude cu fonduri europene; prejudiciul – 5 milioane de euro

Procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA au trimis în judecată 12 persoane într-un dosar ce vizează obţinerea frauduloasă de finanţări din fonduri ale Uniunii Europene, prejudiciul total fiind estimat la aproximativ 5 milioane de euro.

Nouă dintre inculpaţi, la care se adaugă şase societăţi comerciale, au fost deferiţi justiţiei pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, infracţiune săvârşită în formă continuată, în timp ce alţi trei inculpaţi sunt acuzaţi de complicitate la săvârşirea aceleiaşi infracţiuni, de asemenea în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi, faptele au fost comise între anii 2009 şi 2012.

„În perioada 2009 — 2012, inculpatul Ștefan Dumitru, în calitate de consultant al unei societăţi comerciale, i-a sprijinit pe inculpaţii Daneliuc Ilie, Daneliuc Lăcrămioara Aurica, Barbu Neculai, Iuzic Andrei, Grigoraş Lucian, Ștefan Nicolae, Lucău Emil Dănuţ, Durlihac Vasile, Tudosi Violeta, SC Aida Srl, SC Dani Aura Srl, SC Lik — Vox Srl, SC Robert Zootehnic Srl, SC Terra Zootehnic Srl, SC Green Tur Bucovina Srl să depună cu intenţie la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit — Centrul regional Iaşi cereri de finanţare pentru realizarea unor proiecte din fonduri europene, în domeniul zootehnic, mai exact înfiinţarea unui număr de cinci ferme de creştere a porcinelor şi modernizarea unei fabrici de procesare a produselor lactate şi a brânzeturilor”, se precizează în comunicat.

Pe parcursul implementării proiectelor, beneficiarii fondurilor au depus documente false şi inexacte întocmite de Costinel Birău şi Eusebiu Catrinescu, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale cu un comportament de tip fantomă, precum şi de Ștefan Dumitru, în calitate de consultant.

„Documentele au vizat îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, fraudarea procedurilor de selecţie de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii/ lucrări şi mărirea nejustificată a cheltuielilor eligibile, activităţi care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a fondurilor respective. Prejudiciul produs ca urmare a acestor activităţi infracţionale a fost în valoare de 21.579.000 lei (aproximativ 5 milioane euro), reprezentând contravaloarea integrală a finanţării nerambursabile din bugetul Uniunii Europene decontate beneficiarilor, societăţi comerciale ce au calitatea de inculpaţi în prezentul dosar”, se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile şi mobile ce aparţin inculpaţilor, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata