DNA: 32 lucrători vamali şi poliţişti de frontieră, urmăriţi penal pentru corupţie în Vama Siret

Procurorii DNA Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 39 de inculpați, dintre care 16 sunt inspectori și lucrători vamali și 16 polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Rădăuți, pentru corupție în Vama Siret privind contrabanda cu țigări din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni cei 16 inspectori şi lucrători vamali de la Biroul Vamal Siret (Achim Ortanța, Boca Radu-Pamfil, Ceauşu Victor, Chirilă Laura-Gheorghina, Coroleucă Ernest-Dan, Coroliuc Simion, Lavric Adrian, Mureşan Lucian-Doru, Nechita Rodica-Lacrămioara, Oprescu Daniela, Robu Gheorghe, Schipor Nicu-Cezar, Șcladan Sorin-Constantin, Toma (actual Perhinschi) Mihaela, Tudor Ioan şi Zegrea Lucian Daniel) sunt acuzați de abuz în serviciu, luare de mită, fals intelectual şi folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

De asemenea, din cei 16 polițişti, doi sunt ofițeri cu funcție de conducere şi control (cms.Fediuc Nelu şi scms. Cuzencu Octavian) şi 14 subofițeri în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret (Baciu Constantin-Ciprian, Chirilă Dorel-Vasile, Colotelo (Sauciuc) Valentina-Ioana, Costiuc Ilie, Crăciun Radu, Hetriuc Cezar, Hnatiuc Cătălin-Albert, Ilieşi Toader, Jităriuc Virgil, Onuț Cornel Vasile, Posmangiu-Luchian Alexandru, Șchiopu Mitică, Strugar Sorin-Doru, Zebreniuc Cătălin-Dumitru) sunt acuzați de luare de mită, abuz în serviciu, inițiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional în vederea săvârşirii de infracțiuni şi folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea.

În acelaşi dosar este cercetat şi un consilier din cadrul Direcției Regionale pentru Accize şi Operațiuni Vamale Iaşi, Adrian Dascălu, precum şi alte şase persoane ce aveau ca preocupare contrabanda cu țigări din Ucraina în România prin Vama Siret (Horga Dumitru, Sofronie Dumitru Daniel, Ciornenchi Constantin Paul, Nădejde Daniel Vasile, Horga Bogdan Iulian şi Grumeza Cornelia).

Procurorii susțin că, în perioada 19 august 2008 — 3 martie 2009, inculpatul Horga, preot în parohia din localitatea Cândeşti jud. Botoşani, a inițiat, constituit şi coordonat activitatea de contrabandă cu țigări din Ucraina a unui grup infracțional organizat ce avea ca scop introducerea unor însemnate cantități de țigări prin Vama Siret, cu sprijinul cointeresat al unor polițişti de frontieră şi lucrători vamali.

„Grupul s-a constituit în aceeaşi perioadă în care inculpatul Nădejde a fost cooptat de Horga şi Sofronie (al cărui copil a fost botezat ulterior de comisarul Fediuc), pentru a se deplasa periodic în Ucraina şi pentru a participa la introducerea în România a unor cantități importante de țigări cu sustragerea de la plata taxelor vamale. În acest scop i s-a adus la cunoştință că, pentru a i se permite intrarea în țară cu astfel de produse, trebuia să cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmând să ajungă la comisar Fediuc. (…) Conducătorul grupului asigura finanțarea necesară pentru cumpărarea țigărilor din Ucraina, folosind sume de bani în valută date de către o persoană din anturajul său, cunoscută cu preocupări pe linie de cămătărie”, se arată în comunicat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata