DNA: Avocat din Baroul Bihor, reţinut pentru că a şantajat o judecătoare

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus, luni, reţinerea lui Ioan Sava, avocat în cadrul Baroului Bihor, urmând a fi prezentat la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru că a şantajat o judecătoare.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni , el este cercetat pentru infracţiunea de şantaj prevăzută de art. 131 din Legea 78/2000.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada octombrie – noiembrie 2013, inculpatul a exercitat acte de constrângere asupra unei judecătoare, proferând ameninţări la adresa acesteia şi a copiilor săi minori, cu scopul de a o determina să-şi schimbe comportamentul profesional şi de a o intimida în exercitarea, pe viitor, a atribuţiilor de serviciu, în special a celor cu privire la emiterea autorizaţiilor de interceptare a comunicaţiilor telefonice şi a înregistrărilor în mediul ambiental, cu intenţia de a obţine, în mod injust, un folos pentru persoanele implicate în acte de corupţie ori care au comis alte infracţiuni grave.

„Folosul constă în imposibilitatea dovedirii faptelor de corupţie ori a altor infracţiuni grave în contextul în care, ca urmare a ameninţărilor proferate, magistratul şi-ar schimba comportamentul profesional şi nu ar mai emite, în condiţiile legii, autorizaţiile de interceptare (determinante în dovedirea faptelor de corupţie), ori nu ar mai asigura confidenţialitatea actelor de autorizare. Urmare a autorizaţiilor emise de magistrat au fost stabilite şi probate fapte grave de corupţie în care au fost implicate persoane deţinând funcţii importante în cadrul instituţiilor de aplicare a legii, de control financiar şi fiscal, cât şi persoane deosebit de influente din mediul de afaceri din judeţul Bihor”, susţin procurorii.

DNA precizează că printre persoanele cercetate penal şi trimise în judecată de unităţile de parchet se numără mai mulţi prieteni şi apropiaţi ai avocatului Sava Ioan.

Sursa citată menţionează că, în 2012, chiar avocatul Ioan Sava a fost trimis în judecată într-un dosar penal pentru trafic de influenţă.

„Actele de ameninţare şi intimidare s-au exercitat prin intermediul unor materiale de presă denigratoare la adresa magistratului şi a unor comentarii ameninţătoare adresate judecătoarei şi copiilor săi minori”, se mai arată în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata