DNA: Avocata Laura Vicol (fostă Voicu), trimisă în judecată

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a avocatei Laura Vicol (fostă Voicu) din Baroul Bucureşti pentru favorizare a făptuitorului, complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În acelaşi dosar, a fost deferit justiţiei Niculae Learciu, pentru exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi şi uz de fals, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni, Laura Vicol (fostă Voicu), deşi cunoştea că Niculae Learciu nu deţine calitatea de avocat, l-a ajutat să exercite fără drept această profesie, prin aceea că i-a pus la dispoziţie împuterniciri avocaţiale care atestau calitatea sa şi care i-au permis să îndeplinească unele sarcini şi activităţi specifice acestei profesii, şi anume să participe, fără drept, la acte de urmărire penală în dosare aflate în instrumentarea DIICOT sau DNA.

„În martie 2015, Laura Voicu, apărător ales al inculpatei Georgia Ioana Deaconu, la data faptelor aflată în arest preventiv (…), cunoscând faptul că Learciu nu deţine calitatea de avocat, fiind înscris în aşa numitul „Barou constituţional”, l-a desemnat să participe la activităţi de urmărire penală ce urmau a se desfăşura la sediul DNA în dosarul menţionat, precum şi, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA. În acest mod, cu referire la dosarul 189/P/2012, prin faptul că l-a trimis la sediul DNA pe Niculae Learciu, pentru a acorda asistenţă juridică unei inculpate aflate în stare de arest preventiv, a cărei apărare este obligatorie potrivit legii, Laura Vicol a provocat, în mod conştient, o stare de pericol pentru înfăptuirea justiţiei”, susţin procurorii.

DNA precizează că aceasta a creat condiţiile ca desfăşurarea urmăririi penale să fie îngreunată prin imposibilitatea folosirii unor probe, despre care s-ar fi putut susţine că au fost obţinute nelegal, riscând chiar declararea nulităţii fazei de urmărire penală în întregul ei, din cauza nerespectării dreptului la apărare, împrejurare care ar fi putut fi constatată ori invocată, conform dispoziţiilor Codului de procedură penală.

„De asemenea, pentru a-i facilita lui Learciu accesul în arestul DGPMB cu eludarea dispoziţiilor legale care reglementează regimul vizitelor la care au dreptul persoanele private de libertate, Laura Vicol a emis şi înmânat coinculpatului, spre a le folosi, un număr de 33 de împuterniciri avocaţiale, în care a menţionat, în mod neadevărat, că acesta ar deţine calitatea de avocat al unei anumite persoane. Persoana respectivă, aflată în stare de arestat preventiv, era o prietenă de familie a lui Learciu. Astfel, persoana respectivă a beneficiat, fără drept, de acces nelimitat, din punct de vedere al numărului prezenţelor, în spaţiul respectiv, în condiţii speciale şi nerestrictive”, menţionează DNA.

Anchetatorii au reţinut că, în realitate, prezenţa lui Niculae Learciu în arestul DGPMB răspundea unor interese personale ale persoanei private de libertate şi nu ţinea de acordarea asistenţei juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata