DNA: Schwartzenberg l-a ajutat pe Morgenstern să îi dea lui Mazăre 175.000 de euro pentru câştigarea unei licitaţii

Direcţia Naţională Anticorupţie informează că procurorii au cerut arestarea în lipsă a lui Emilian (Elan) Schwartzenberg, cercetat pentru complicitate la dare de mită, după ce l-a ajutat pe Avraham Morgenstern să îi dea lui Radu Mazăre suma de 175.000 de euro în scopul facilitării câştigării unei licitaţii pentru construirea Campusului social ”Henri Coandă”.

Procurorii DNA au înaintat Tribunalului Bucureşti referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă pentru o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului, a lui Emilian (Elan) Schwartzenberg.

„În 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Mazăre Radu Ștefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu, cât şi în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câştigarea, de către firma respectivă, în condiţii avantajoase, a unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a Campusului social ‘Henri Coandă’, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, se arată într-un comunicat al DNA transmis luni.

Procurorii susţin că ajutorul acordat de Schwartzenberg a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societăţi off-shore al cărei beneficiar real era şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Mazăre şi Morgenstern, fiind prieten cu amândoi.

„Societatea off-shore este o societate înmatriculată în Insulele Virgine Britanice, care avea deschise conturi în Liechtenstein. Toate operaţiunile de transfer bancar erau ordonate de Schwartzenberg Emilian, în calitate de beneficiar real şi puse în executare de o altă persoană. În cauză este necesară luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Schwartzenberg Emilian având în vedere că, pe de o parte, din probele cauzei rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit infracţiunea pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa şi, pe de altă parte, că inculpatul s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală”, precizează DNA.

Acest dosar este disjuns din cauza în care fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost trimis în judecată alături de alte două persoane, mediatizat la începutul lunii aprilie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata