DNA: Senatorul Secăşan i-a solicitat unui medic încadrarea în grad de invaliditate a unui pădurar

Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că senatorul Iosif Secăşan, membru în Comisia pentru sănătate publică, i-a solicitat unui medic, şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, încadrarea în grad de invaliditate a unui pădurar.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi , procurorii anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de senatorul Iosif Secăşan, pentru complicitate la dare şi luare de mită, medicul Sebastian Telbis, pentru luare de mită, şi Iova Moza, pentru dare de mită.

„Ordonanţa de efectuare a urmăririi penale arată că există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, la data de 21 februarie, suspectul Iosif Secăşan, senator, i-a solicitat suspectului Sebastian Telbis, medic, şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, încadrarea în grad de invaliditate a suspectului Iova Moza, de profesie pădurar. Solicitarea făcută de Iosif Secăşan a fost acceptată de Sebastian Telbis, care a precizat că, într-o primă fază, mai precis pentru şase luni, va încadra persoana în cauză în gradul II de invaliditate, întrucât acordarea directă a gradului I de invaliditate ar putea atrage verificări din partea Institutului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Bucureşti”, susţin procurorii.

DNA precizează că, ulterior discuţiei dintre cei doi, Iosif Secăşan a invitat în cabinet persoana supusă evaluării medicale, respectiv pe Iova Moza, context în care acesta din urmă a aşezat pe biroul de lucru al medicului dosarul medical ce conţinea şi un plic, ce a fost observat de îndată de medicul Sebastian Telbis.

„După semnarea deciziei de încadrare în grad de invaliditate de către Sebastian Telbis şi, ulterior momentului în care Iova Moza a părăsit cabinetul, Iosif Secăşan, în prezenţa medicului, a verificat conţinutul plicului, observând că era vorba de o sumă de bani. Ulterior, la finele programului de lucru, medicul Sebastian Telbis a extras din plic şi a luat suma de bani neprecizată. Există însă date şi indicii rezonabile obţinute pe parcursul efectuării urmăririi penale potrivit cărora suma primită de suspectul Sebastian Telbis în schimbul eliberării deciziei de invaliditate ar fi de 200 de euro”, mai arată sursa citată.

Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata