DNA: Soţia ministrului Daniel Chiţoiu, urmărită penal pentru abuz în serviciu în calitate de director în ASF

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Laura Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) la data faptelor – soţia ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu – pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial într-un dosar privind fapte de corupţie în domeniul asigurărilor.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi , din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv în conducerea ASF, reprezentând interesele unei societăţi de asigurări) Laura Chiţoiu a devansat interviul pentru ocuparea funcţiei de director general al acelei societăţii de asigurări.

„Astfel, deşi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, în urma demersurilor învinuitei Chiţoiu, interviul a fost devansat pentru data de 19.06.2013. Pentru a se asigura că funcţia de director general va fi ocupată de o anumită persoană care îi fusese indicată, Laura Chiţoiu a modificat componenţa comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe candidată nu vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcţiei de director general al societăţii de asigurări„, se arată în comunicat.

Procurorii susţin că, în acest fel, Laura Chiţoiu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, asigurându-i persoanei care a ocupat funcţia de conducere la societatea de asigurări pentru care s-a făcut intervenţia un folos nepatrimonial, lucru de natură să creeze o tulburare însemnată ASF, instituţie care este reglementată să vegheze asupra îndeplinirii condiţiilor legale de funcţionare de către societăţile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea asigurării stabilităţii pieţei de asigurări.
Laurei Chiţoiu i s-au prezentat marţi acuzaţiile. În cauză sunt cercetate şi alte persoane.

Procurorii DNA efectuează marţi 17 percheziţii la Sibiu şi Bucureşti într-un dosar de corupţie în care ar fi implicaţi reprezentanţi ai societăţii Carpatica Asigurări şi ai ASF. La audieri vor fi aduse aproximativ 11 persoane, printre care şi omul de afaceri Ilie Carabulea, patronul Carpatica Asigurări.

Sursele citate au menţionat că în dosar sunt cercetaţi Marian Mîrzac, membru al ASF şi fost director al Carpatica Asigurări, precum şi Radu Mustăţea, preşedintele Biroului de Asigurări din România şi fost membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata