DNA: Strutinsky, reţinut pentru mai multe fapte de trafic de influenţă

Procurorii DNA l-au reținut miercuri, 4 februarie, pe omul de afaceri Sorin Strutinsky pentru patru infracțiuni de trafic de influență și instigare la mai multe fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani.

El va fi prezentat joi la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri, în perioada 2009-2013, Sorin Strutinsky a pretins și primit sume de bani, de la reprezentantul unei societăți comerciale care avea contracte de executare lucrări cu Direcția Apelor Dobrogea Litoral, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța și Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța.

În schimb, au reținut procurorii, el a promis că își va exercita influența asupra funcționarilor instituțiilor respective, astfel încât societatea denunțătorului să își primească banii stipulați în contractele respective. Banii au fost primiți, precizează DNA, în contul unor societăți comerciale indicate de Strutinsky, iar pentru justificarea acestor transferuri el a determinat reprezentanții acestor firme să falsifice mai multe contracte care să ateste operațiuni cu caracter fictiv.

„În 2009, Sorin Strutinsky a pretins de la un denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunțător, în baza a trei contracte încheiate cu DADL (Direcția Apelor Dobrogea Litoral). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor DADL și asupra ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii inițiale, în perioada 2009 — 2012, Strutinsky a primit de la denunțător suma totală de aproximativ 1.287.000 lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății reprezentate de denunțător în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de suspect, respectiv SC New Home Construct SA, Sc Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL și SC CDS Project SRL „, se arată în comunicat.

DNA precizează că, în perioada 2009 — 2012, Strutinsky, urmărind obținerea foloaselor, i-a determinat pe reprezentanții societății denunțătorului și pe cei ai firmelor indicate de el pentru virarea banilor să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea în evidențele contabile.

De asemenea, în perioada 2009 — 2013, Strutinsky i-a determinat pe reprezentanții acelorași societăți să efectueze, în mod repetat, operațiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani, din patrimoniul firmelor beneficiare a banilor publici în cel al celor indicate de el.

„În 2012, Strutinsky a pretins de la același denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeași societate reprezentată de denunțător, în baza unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța (extinderea unei dane din portul Constanța). În schimbul sumelor de bani pretinse, acesta, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului. Pe parcursul desfășurării activității infracționale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 lei, denunțătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei”, se mai arată în document.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata