DNA: Viceprimarul din Videle, Marius Nedelcu, reţinut; primarul Nicolae Bădănoiu, sub control judiciar

Procurorii DNA l-au reţinut pe viceprimarul orașului Videle, Marius Florin Nedelcu, pentru luare de mită, iar faţă de primarul aceleiași localităţi, Nicolae Bădănoiu, au luat măsura controlului judiciar, pentru complicitate la luare de mită.

 În cazul lui Marius Nedelcu, la expirarea ordonanţei de reţinere, joi, procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar pe cauţiune, în valoare de 30.000 lei.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, la începutul lunii iunie 2015, Marius Nedelcu a pretins iniţial suma de 45.000 lei de la un om de afaceri, denunţător în cauză, căruia i-a propus să îl sprijine în atribuirea unui contract finanţat de la bugetul local pentru construirea unor terenuri de sport sintetice în orașul Videle.

Deși omul de afaceri i-a comunicat inculpatului faptul că preţul de execuţie, în condiţiile legale de respectare a normativelor tehnice, depășea valoarea de 550.000 lei, viceprimarul Nedelcu, sub pretextul că lucrările de executare a proiectului trebuiau efectuate formal și în mod superficial, i-a transmis denunţătorului că bugetul aprobat a fost de 387.000 lei cu TVA inclus și că acest plafon nu poate fi depășit sub nicio formă. Totodată, Nedelcu l-a convins pe omul de afaceri că verificarea modului de executare a lucrărilor este tot atributul primăriei în calitate de beneficiar și că nu vor fi probleme cu plăţile”, se arată în comunicat.

DNA precizează că, în schimb, denunţătorul urma să îi dea inculpatului suma de 45.000 de lei, parte din plăţile pe care Primăria Videle trebuia să le facă pentru executarea terenurilor de sport respective.

În același context, viceprimarul a pretins de la omul de afaceri emiterea unei facturi fictive plătite de primărie, în valoare de 10.000 lei, aferentă unor servicii de masă și cazare, deși firma denunţătorului nu avea un astfel de obiect de activitate.

„Precizăm că, din cei 10.000 lei, denunţătorul trebuia să-i restituie inculpatului 8.000 lei, în considerarea ajutorului ce urma să-i fie dat, suplimentar faţă de suma de 45.000 lei. La 17 iulie 2015, între firma denunţătorului și Primăria Videle a fost încheiat un contract de lucrări având obiectul menţionat mai sus, documentul fiind semnat de viceprimarul Nedelcu, în calitate de reprezentant al Primăriei Videle, conform înţelegerii cu primarul Bădănoiu, care plecase în concediu de odihnă„, susţin procurorii.

DNA menţionează că, în perioada imediat următoare, în vederea primirii sumelor de bani cu titlu de mită, Marius Nedelcu a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat care a exercitat presiuni asupra denunţătorului, prin ”obligarea” acestuia la respectarea condiţiilor din caietul de sarcini, deși primarul din Videle cunoștea că acesta din urmă nu le poate îndeplini.

Astfel, în aceste condiţii, denunţătorul a remis lui Nedelcu suma de 23.000 lei, urmând ca ulterior să-i dea și diferenţa, iar la 26 ianuarie, acesta a mai primit suma de 15.000 lei, reprezentând o nouă tranșă din mită, fiind surprins în flagrant de organele de urmărire penală.

„Această sumă de bani urma a fi împărţită în mod egal cu primarul Bădănoiu, în baza înţelegerii iniţiale avute cu Nedelcu”, au reţinut anchetatorii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata