DNA:Control judiciar în cazul altor şase persoane implicate în dosarul APIA Suceava

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de alți șase inculpați în dosarul de corupție de la APIA Suceava, printre care și directorul executiv al instituției.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri , Eugen Mogoș, director executiv APIA — Centrul Județean Suceava, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată, Lya Chiriac, șef Serviciu Măsuri Specifice, de dare de mită, abuz în serviciu și acordare de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției, în formă continuată.

Ionela-Melania Blanariu, consilier, și Nicoleta Cheler, consilier superior, ambele la APIA Suceava, sunt acuzate de abuz în serviciu și acordare de subvenții cu încălcarea legii, Lucian Ciobanu, inspector la Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Animalelor Suceava, de abuz în serviciu, iar Gabriel Constantin Șerban, fost primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, de abuz în serviciu și complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Mogoș, Chiriac, Blanariu, Cheler și Ciobanu trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt chemați; să informeze de îndată schimbarea locuinței; să nu părăsească localitatea de domiciliu decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului de caz; să nu se apropie de suspecții și inculpații din cauză și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale; să nu exercite profesia, meseria și funcția sau să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia au săvârșit fapta.

În plus, inculpaților Lucian Ciobanu și Ionela Blanariu li s-a interzis să se deplaseze la sediile APIA Central București sau APIA — CJ Suceava.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Gabriel Șerban trebuie să respecte primele patru obligații arătate anterior la ceilalți inculpați, la care se adaugă interdicția de a se deplasa la sediile APIA Central București, APIA — CJ Suceava, DSVSA Suceava sau sediul Asociației Piatra Șoimului.

„Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, mai subliniază DNA.

Săptămâna trecută, procurorii anticorupție au dispus reținerea șefului APIA, Gheorghe Dorel Benu, directorului executiv adjunct APIA Suceava, Delia Moldoveanu, Neculai Toma, medic veterinar în cadrul Circumscripției Sanitar Veterinare Horodnic și reprezentantul Asociației Crescătorilor de Animale Horodnic, și Ioan Piticari, reprezentant al Asociației Producătorilor și Crescătorilor de Taurine Piatra Șoimului și consilier județean.

La nivelul APIA Suceava, funcționari cu atribuții de verificare și aprobarea a dosarelor de subvenție au admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafață sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice, juridice, parohii și mănăstiri ce nu îndeplineau condițiile de eligibilitate.

„Astfel au fost solicitate/acordate subvenții, în perioada 2010-2013, cu încălcarea legii și nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităților Europene și de la bugetul de stat, într-un număr total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploatații agricole, asociații zootehnice și I.F. cu acest domeniu), precum și în cazul unor parohii și mănăstiri din județul Suceava, ce nu desfășurau activități agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare pentru o valoare de peste 1,7 milioane lei, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenții în valoare de aproximativ 2,4 milioane lei pentru parohii și mănăstiri din județul Suceava)”, susțin procurorii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata