Doar 25% din gazul pe care noi îl consumăm se importă din Rusia, declară premierul Ponta

România ar fi afectată în mai mică măsură decât alte ţări din regiune în cazul în care Rusia ar decide să întrerupă furnizarea de gaze, doar 25% din consumul intern provenind din import, a afirmat, joi, premierul Victor Ponta.

„România, faţă de alte ţări din regiune, care depind sută la sută de importul de gaze din Rusia, are o dependenţă scăzută. O medie de 25% din gazul pe care noi îl consumăm se importă din Rusia. Fiind o iarnă foarte caldă, acum avem rezervele necesare pentru o perioadă mai lungă de timp, însă evident că dacă vorbim de o situaţie, de o criză de săptămâni sau de luni, nu este niciun fel de pericol, nici pentru populaţie, nici pentru industrie. (…) Dacă e vorba de o criză pe termen lung, atunci sigur, avem capacitate de stocare, dar producţia internă este singura soluţie”, a declarat, premierul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Piteşti.

Ponta şi-a exprimat speranţa că nu se va ajunge la o criză a gazelor pe termen lung, pentru că atunci s-ar înregistra efecte negative în economie, dar pentru a se evita pe viitor astfel de situaţii, România trebuie să-şi dezvolte capacităţile de extracţie.

„Dacă e vorba de o criză care se prelungeşte, atunci cu atât mai mult România trebuie să investească mai mult, să-şi dezvolte capacităţile pe care le are, dar care deocamdată nu sunt la nivel maxim, de a avea producţie internă. Și mă refer la producţia convenţională, OMV Petrom şi Romgaz sunt producători de gaze în România, mă refer la marile companii (…) care au descoperit zăcăminte mari în Marea Neagră, însă mai durează până le vom putea exploata. Mă refer şi la gazele neconvenţionale, care de asemenea sunt în fază de explorare”, a explicat Victor Ponta.

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut apel la liderii europeni, într-o scrisoare adresată, joi, conducătorilor a 18 state din Europa, între care şi România, să organizeze convorbiri la nivel înalt în vederea stabilizării economiei Ucrainei, pentru a asigura livrarea şi tranzitul gazului natural rusesc „potrivit termenilor şi condiţiilor stabilite prin contract”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata